Vés al contingut
Catalunya Religió

(Museu Episcopal de Vic) El Museu Episcopal de Vic (MEV) torna a obrir les portes al públic aquest dissabte 30 de maig. Els professionals del MEV han treballat intensament les darreres setmanes per garantir les mesures de seguretat, higiene i salut per a visitants i professionals i preservar la bona conservació del seu fons d’art. El protocol establert obligarà -entre d’altres- a reduir l’aforament, utilitzar la mascareta o a no poder realitzar visites guiades o activitats en grup durant la fase 1. A partir de dissabte també es podrà visitar «Nord & Sud» que serà una de les poques exposicions internacionals que es podrà veure en els mesos vinents als museus catalans. La mostra s’ha prorrogat fins al 15 de setembre. El museu va haver de tancar portes al públic el dissabte 14 de març després que es declarés l’Estat d’alarma a causa de la Covid-19.

Les mesures de seguretat, higiene i salut del MEV s'aniran adaptant en cada una de les fases de la desescalada, d'acord amb la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat. En la fase 1, l'aforament serà d'un terç de la capacitat del museu i de 10 persones en la sala d'exposicions temporals. Serà obligatori l'ús de mascareta i les visites seran individuals o en grups de convivència. En els punts d'atenció al públic s'han instal·lat mampares per garantir la distància de seguretat i es prioritza el pagament amb targeta de crèdit.

En tractar-se d'un museu de nova construcció el recorregut que fan els visitants té un únic sentit. Això farà que no s'hagin de fer canvis en el recorregut de visita proposat. Només es reforçarà la senyalètica i es fomentarà l'ús de les escales. En la fase 1 no hi haurà activitats ni visites guiades. Per facilitar la visita, el MEV ja disposa de recursos a través del web amb diferents recorreguts i amb ampliació d’informació de les col·leccions. També es disposarà de recursos en línia per acompanyar la visita a l'exposició «Nord & Sud».

L'objectiu del MEV és anar ampliant propostes i activitats a partir de la fase 2 . Entre aquestes hi ha activitats posposades com la conferència «Els tresors de fusta. Els frontals medievals pintats de Noruega i Catalunya» de la conservadora i comissària, Judit Verdaguer, que s'havia de fer el 7 de maig. Aquesta es farà el 9 de juliol a 2/4 de 7 de la tarda.

«Nord & Sud», una mostra d’art internacional per la primavera i estiu

La reobertura del MEV permetrà al visitant poder gaudir fins al 15 de setembre de «Nord & Sud. Art Medieval de Noruega i Catalunya, 1100-1350». La mostra havia d'acabar al 17 de maig i s'allarga quatre mesos més. Aquest fet la convertirà en una de les poques exposicions d'àmbit internacional que es podran veure aquesta primavera i estiu a Catalunya. Els prestadors escandinaus i catalans van acceptar la petició de la direcció del MEV d'allargar la cessió d'obres, tenint en compte les circumstàncies extraordinàries que van forçar a clausurar de forma prematura l'exposició.

«Nord & Sud: Art Medieval de Noruega i Catalunya 1100-1350» reuneix per primera vegada obres que ornaven l'altar medieval, procedents de Catalunya i de Noruega, els dos països d'Europa que més en conserven. La mostra reuneix una vintena d'obres que permeten veure les semblances entre objectes, com ara els frontals d'altar de fusta pintada, pràcticament desapareguts a la resta d'Europa. «Nord & Sud» és un passeig per l'art medieval de dues terres separades per 3.000 quilòmetres, però que conserven testimonis del paisatge artístic i espiritual medieval que tota Europa compartia. Després de presentar-se al Museu Catharijne Convent d'Utrecht (Països Baixos), «Nord & Sud», des del 15 de febrer es pot veure a Catalunya, tot consolidant així el MEV com a museu de referència en art medieval.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.