Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Museu Episcopal de Vic) Els Amics dels Museus d'Osona i el Museu Episcopal de Vic (MEV) presenten aquest divendres, 4 de desembre, la Nadala. Una activitat que es realitza des de fa 27  anys i que en aquesta edició modifica el seu format habitual a causa de la Covid-19. Aquest any l'escena protagonista de la Nadala serà el compartiment de l'Adoració dels Reis Mags del retaule gòtic de Bovera. 

L'acte serà en línia i es podrà seguir, a partir de les 7 de la tarda, a la pàgina Facebook del MEV.

En la presentació, els conservadors del museu, Judit Verdaguer i Marc Sureda, aprofundiran en la representació de l'epifania en l'art, explicant tant l'origen com la transformació i l'enriquiment que es van donar en l'art medieval. Més enllà del retaule de Bovera, l'Adoració a Jesús dels tres Reis o Savis d'Orient és presentada en moltes obres del fons d'art del MEV. L'acte comptarà amb l'actuació del duet de violoncels format per Gemma Dalmau i Júlia Erra de l'Escola de Música i Conservatori de Vic.

L'escena escollida aquest any per a la Nadala forma part del retaule dedicat a la Mare de Déu, el va pintar Francesc Solives l’any 1481 per al Santuari de la Mare de Déu de la Bovera de Guimerà (Urgell). Estilísticament i iconogràficament aquest retaule gòtic és proper al retaule del Sant Dubte d'Ivorra, conservat al Museu de Solsona.

Un calendari d'Advent per conèixer l'art del Museu

Amb motiu de les festes nadalenques, el MEV proposa un calendari d'advent digital. Des de l'1 i fins al 24 de desembre s'obrirà cada dia una de les portes que permetrà conèixer petites pinzellades i curiositats relacionades amb l'art del museu i Nadal. El calendari es pot veure a través de la web www.museuepiscopalvic.com i de les xarxes socials del museu.

Es creu que, antigament, quan la majoria de la població no sabia llegir i escriure, s'utilitzaven els calendaris d'advent per saber els dies que faltaven per Nadal. A poc a poc aquest fet es va convertir en una tradició i els calendaris van anar evolucionant amb diferents formats, fins a arribar als formats digitals.

Aquestes festes de Nadal entrades a meitat de preu

Fins al 31 de desembre, el MEV ofereix un descompte del 50% en el preu de l'entrada per visitar la seva col·lecció. L'objectiu d'aquesta rebaixa és facilitar el consum de cultura —en aquest cas, cultura local— en un context de restriccions de mobilitat fixades per frenar la Covid-19.

La rebaixa a la meitat del preu de l'entrada busca incentivar la visita en un moment de gran complexitat social on l'art i el coneixement poden ser un refugi i una interpel·lació al visitant. També vol ser un estímul perquè gent de Vic i rodalies coneguin o redescobreixin el museu, una referència internacional en l’art medieval europeu.

El MEV resta obert als visitants en l'horari habitual. Les actuals restriccions decretades per les autoritats a causa de la Covid-19 fan que l'aforament màxim sigui del 50% i que, per ara, no es puguin programar visites guiades i altres activitats en grup.