Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Vatican News) La notícia del primer cas de contagi pel Covid-19 a Amèrica Llatina va ser anunciat la setmana passada al Brasil i, des de llavors, s'han sumat casos a Mèxic, l'Equador, República Dominicana, l'Argentina i Xile. L'Església d'alguns països del centre i Sud-Amèrica ha començat una campanya de prevenció i protecció amb indicacions per als seus fidels sobre canvis en els ritus de la litúrgia i la participació en esdeveniments parroquials i diocesans.

Mesures preventives en algunes arxidiòcesis del Brasil

L'Església brasilera va anunciar, a la fi de febrer, alguns canvis en els ritus litúrgics, l'assistència a misses i altres activitats eclesials per prevenir i combatre la propagació del virus Covid-19. Es tracta, en particular, de les regions limítrofes a Sao Paolo, on es va detectar el primer cas. Les arxidiòcesis de Belo Horizonte, Uberaba i Juiz de Fora, en Mines Gerais, i les nord-orientals de João Pessoa i Rio Gran do Nord van emetre un comunicat dirigit als sacerdots i ministres, perquè aconsellin i orientin els fidels per rebre l'Eucaristia a les seves mans, evitar l'abraçada o encaixada com a gest de la pau i no prendre's de les mans durant l'oració del Pare Nostre. Fins al moment, segons informacions del Ministeri de Salut, són dos els casos confirmats de coronavirus al Brasil, mentre els casos sospitosos s'han elevat a gairebé 600, de les quals 163 a Sao Paulo.

L’Església de Costa Rica acata normes del Ministeri de Salut

L'Església a Costa Rica seguirà les instruccions emeses, dimarts, pel Ministeri de Salut, dirigides específicament a les Esglésies, ja sigui catòlica, evangèlica o d'altres denominacions. L'entitat sanitària va enviar a la presidència de la Conferència Episcopal instruccions perquè en les celebracions eucarístiques l'hòstia es lliuri a la mà i no a la boca, a més d'evitar el contacte físic en la salutació de la pau. D'igual forma, es demana contemplar aquestes instruccions a l'hora de realitzar celebracions religioses o esdeveniments diocesans i parroquials. Al costat d'això, la guia del Ministeri de Salut demana verificar constantment que els serveis sanitaris comptin amb aigua i sabó per a la rentada freqüent de mans i col·locar en llocs visibles la retolació amb les mesures preventives de rentada de mans i el protocol de l'esternut i la tos. Encara que no s'ha reportat cap cas de contagi pel nou coronavirus a Costa Rica, fa tres dies, Maurici Granados, portaveu de l'episcopat va declarar que l'Església estava a l'espera de les disposicions del Ministeri de Salut i que sobre la base d'aquestes indicacions es decidiria l'agenda de celebracions davant la imminent celebració de la Setmana Santa.

L'Equador suspèn trobada de catequistes

L'Església de l'Equador ja va difondre un primer comunicat en el qual convida a adoptar algunes mesures de prevenció en les parròquies, esglésies conventuals i centres pastorals. La nota de l'episcopat equatorià recomana adoptar mesures per a les celebracions litúrgiques i les trobades pastorals, per la qual cosa aconsella els fidels que segueixin les recomanacions de salut dels experts per prevenir la propagació de la malaltia: distribució del sagrament de l'Eucaristia a la mà, canviar l'aigua beneïda amb freqüència, instal·lar mesures higièniques en els confessionaris i evitar donar la mà durant el res del Pare Nostre o l'intercanvi de la pau. El dilluns, va ser cancel·lada la XVI Trobada Nacional de Catequistes, que s'anava a realitzar a la ciutat de Quito, del 9 al 13 de març. L'Equador ja té set casos confirmats de coronavirus, després que el dissabte es reportés la primera persona contagiada en el territori.

Panamà convida a la solidaritat

Des de mitjans febrer, l'arxidiòcesi de Panamà va suspendre la salutació de la pau a les misses. En un comunicat, l'arquebisbe metropolità José Domingo Ulloa Mendieta explica que “sense ser alarmistes” s'ha considerat pertinent com una mesura de prevenció suspendre la salutació de la pau encaixant-se la mà, que pot ser substituït amb un altre gest de pau. Igualment, en el comunicat manifesta la preocupació pel dur rebuig d’"un sector de la societat d'acollir els joves estudiants becats de la Xina". Panamà no ha registrat encara casos de contagi pel Covid-19, no obstant això, el comitè assessor pel coronavirus, instal·lat dilluns passat pel Ministeri de Salut, va explicar que és d'esperar que en qualsevol moment pugui entrar un cas o que també hi hagi algun que encara no s'ha detectat.

A Mèxic, oracions per trobar la cura

La Conferència Episcopal Mexicana, amb informació proporcionada per la Secretaria de Salut, va difondre un comunicat amb les mesures preventives que consisteixen en la suspensió de les salutacions amb contacte físic en les celebracions religioses i que la Sagrada Comunió sigui distribuïda a la mà i no en la boca, segons les normes de l'Església. Després de puntualitzar les recomanacions generals disposades per l'autoritat sanitària del país, el comunicat aclareix que només a la Conferència de l'Episcopat Mexicà, per a totes les diòcesis de la República Mexicana, competeix establir, amb el reconeixement de la Seu Apostòlica, els gestos i postures dels fidels, entre ells, la manera d'expressar el gest de la pau. “Ens unim en oració, escriuen els bisbes, demanant que aviat s'obtingui una efectiva cura”. Segons el govern mexicà són cinc els casos de contagi de Covid-19, que els casos sospitosos es van elevar a 40, que ja un pacient va ser donat d'alta i que són només quatre els estats que no reporten almenys un cas sospitós de la malaltia.