Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) “Si jo no sé com es fa, miro què han fet d’altres”. És un dels principis que sostenen la nova Plataforma d’Acció Laudato Si’ impulsada des del Dicasteri pel Desenvolupament Humà Integral del Vaticà. I és també l’esperit de la nova campanya ‘La conversió ecològica és possible’ que impulsen una vintena d’entitats eclesials vinculades a la diòcesi de Barcelona. Aquest dimarts al vespre s’han presentat les dues iniciatives en la cloenda de l’any Laudato Si’.

“Aquesta pandèmia de coronavirus ens ha permès comprendre que tot està connectat: seguim treballant, tot està connectat i junts es pot fer molt”, ha defensat Tebaldo Vinciguerra. Des del Dicasteri pel Desenvolupament Humà Integral, ha descrit la Plataforma d’Acció Laudato Si’ com una xarxa social que ha d’afavorir contactes, compartir recursos i facilitar un canvi educatiu global. La Plataforma compta amb un espai d’inscripcions per a comunitats, institucions i famílies i restarà oberta fins a principis d’octubre. El canal està pensat per a organitzar un canvi de set anys a partir dels objectius que cada entitat inscrita es marqui com a prioritari.

‘Sabem que les coses poden canviar’

En la cloenda de l’any Laudato si’, celebrat en el cinquè aniversari de l’encíclica, s’ha posat en marxa un programa global a favor de la sostenibilitat de totes les comunitats catòliques. Amb el lema ‘Sabem que les coses poden canviar’ s’ha fet una crida des del Vaticà amb aquesta intenció.

I és el mateix tarannà de la campanya de sensibilització que impulsa la Xarxa Laudato si’ des de Catalunya. Una visió positiva, basada en accions que ja s’estan duent a terme, per reforçar la idea que ‘La conversió ecològica és possible’. “Tan de bo que aquest vídeo sigui portador de l’alè de l’Esperit, capaç de capgirar-ho tot i de donar-nos força per afrontar el reptes del nostre temps amb esperança”, ha apuntat Maria Bargalló, vicepresidenta de Justícia i Pau, en relació al primer vídeo de la campanya, dedicat a l’espiritualitat.

Se’n publicaran set des d’ara fins a acabar l’any i que cada vídeo respon a un dels 7 Objectius Laudato si’ establerts pel Dicasteri pel Desenvolupament Humà Integral. “Els vídeos, de format breu i estil informatiu, que serviran per il·lustrar que la transformació a favor de l’ecologia integral és possible, real i concreta”, ha apuntat Bargalló.

També ha donat les gràcies a la productora Animaset, que s’encarrega de la producció dels vídeos, i a totes les persones i entitats que fan possible la campanya. Una campanya que “té per objectiu difondre bones pràctiques”, tal com ha recordat la directora de Catalunya Religió Laura Mor, que ha moderat l’acte.

“Com a periodista fa especialment il·lusió poder transmetre bones notícies, tal com està el món, i fer-ho en l’àmbit eclesial, em sembla especialment positiu”, ha apuntat en la conclusió de l’acte. I ha subratllat l’esforç que hi ha darrera d’una campanya coordinada perquè implica “renúncies de cada entitat a favor d’una causa comuna”.

Adonar-se i comprometre’s

Durant la presentació, Vinciguerra ha subratllat que “cal llegir l’encíclica”. I ha descrit el context en què s’inscriu la Laudato si’ del papa Francesc, publicada el 2015. N’ha assenyalat la perspectiva global, l’arrel antropològica i la interconnexió que demana a favor de la cura de la casa comuna.

Un missatge que ajuda a obrir als ulls, a “adonar-se” de què passa al món per a poder dir “m’hi vull comprometre”. Però també que demana un espai de diàleg, i de perseverança a favor de l’educació i d’una espiritualitat.

Des de Roma ha subratllat la importància de mantenir “una visió de llarg abast que inclogui a tothom”, des d’un principi de “subsidiarietat” i que posicioni les persones com a “administradors d’un bé comú”.

A la diòcesi de Barcelona, la Xarxa Laudato si’

Bargalló també ha parlat de l’objectiu de la xarxa recentment creada en el marc de la diòcesi de Barcelona. “En un context en que el planeta i la humanitat s’enfronten a reptes cabdals, la Xarxa Laudato si’ vol ser l’altaveu d’una Església portadora de nona nova i signe d’esperança en el món d’avui”. I ha fet una crida a sumar-s’hi, entenent que “és una Xarxa oberta amb vocació de créixer i aplegar totes les entitats de l’església diocesana de Barcelona que vulguin implicar-se en aquesta acció comunitària per a la cura de la creació”.

Actualment les entitats que formen part de la Xarxa Laudato si’ són: Acció Catòlica General de Barcelona, Acció Catòlica Obrera, Bosco Global, Càritas Diocesana de Barcelona, Centesimus Annus Pro Pontifice - Grup de Barcelona, Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, Comunitat Carmelites Descalços de Barcelona, Delegació de Pastoral Social i Caritativa de Barcelona, Economy of Francesco, Entrecultures, Fundació Escoles Parroquials, Fundació Joan Maragall, Grup Sant Jordi, Justícia i Pau Barcelona, Lliga de la Mare de Déu de Montserrat, Mans Unides Barcelona, Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona i el Secretariat diocesà d’ecumenisme.

Podeu recuperar l’acte de presentació, aquí:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.