Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Dels cent metres actuals que tenen els vuit campanars construïts, als 172 que tindrà la torre central de Jesucrist o els 140 que tindrà la de la Mare de Déu. Molt més amunt que les grues que avui s'alcen per sobre dels campanars. Un canvi espectacular en el perfil de la Basílica de la Sagrada Família (i de Barcelona) que veurem ben aviat. "El mes vinent comencen a col·locar els primers panells de la torre de Mare de Déu i el 2020 tindrem les sis torres centrals acabades". Així explicava aquest dijous l'arquitecte director del temple, Jordi Faulí, com d'aquí a pocs dies ja podrem veure com creixen les torres centrals. Ho feia des d'una terrassa propera al temple on es va presentar als periodistes l'estat de les obres coincidint amb la jornada de portes obertes d'aquest any.

Les torres centrals pujaran més ràpid del que es podria suposar gràcies al sistema constructiu que ha ideat l'equip d'arquitectes de la basílica. Enlloc de pujar pedra a pedra, en els tallers a les afores de Barcelona es construeixen els panells que formaran la torre. Quan es traslladen a l'obra, es puja tot el panell muntat i es va encaixant per peces, com si fos un joc de construcció. Això sí, un joc de construcció amb peces que pesen fins a 24 tones. Els panells també porten incorporats els vidres que deixaran passar la llum fins a l'interior de la basílica.

És un sistema que permetrà que les torres pugin més ràpid i tenir-les acabades el 2020. "Ja tenim la programació feta mes a mes", explicava Faulí per demostrar que en poc més de tres anys el perfil de la Sagrada Família canviarà radicalment.

Tot i que el procés de producció en sèrie dels panells ja està en marxa, la construcció de les torres manté el caràcter artesanal de la Sagrada Família. No hi haurà dues pedres iguals. Una vegada tallada, cada pedra és cisellada a mà per un picapedrer que li dóna la forma decorativa. Alhora, es combinen materials de diverses pedreres per donar una tonalitat diferent a cada peça, reproduint els diversos tons de la pedra de Montjuïc amb la que es va començar a construir el temple. En total es faran més de 800 panells.

Aquest sistema de construcció també té com novetat l'estructura dels panells. Només s'utilitza pedra i el morter que les uneix, però per l'interior les pedres estan tensades amb un cable d'acer inoxidable d'alta qualitat. La pressió que exerceix el cable, augmenta la resistència de l'estructura davant del vent o de possibles moviments sísmics.

Alhora, aquesta major resistència permet que els murs siguin més prims, i per tant, les torres són més lleugeres i alliberen pes dels fonaments. Aquest mètode constructiu no és nou, però no s'ha utilitzat mai en una estructura de les dimensions de la Sagrada Família.

Els primers panells construïts, que arriben als cinc mentre d'alçada, es poden veure des del carrer a la cantonada de Marina amb Provença, on hi ha l'entrada del material per les obres.

Així, dels vuit campanars que veiem avui, la Sagrada Família passarà a tenir catorze torres. El conjunt central de sis torres noves que ara comença estarà envoltat per les quatre torres dels evangelistes, la torre de l'absis dedicada a la Mare de Déu i la central de Jesucrist.

Com preveia Antoni Gaudí, la torre de Jesucrist, situada sobre del creuer, estarà coronada per una gran creu i s'hi podrà accedir a través d'ascensors. Les betes de pòrfir de tons vermells parlaran del sacrifici. I la torre dedicada a la Mare de Déu serà una cúpula de seixanta metres d'alçària que donarà llum al presbiteri. I en aquesta hi dominaran les vetes de color blau.

Quan finalitzi el muntatge dels panells, les torres ja tindran pràcticament l'alçada definitiva. Només faltarà coronar-les amb els elements decoratius.

Així, la part més visible que quedarà per construir a partir del 2020 serà la façana de la Glòria (la del carrer Mallorca), amb els quatre campanars que tindran una alçada semblant a la de les façanes actuals. Les quatre torres que tindran cada una de les tres façanes formen el conjunt que representa els dotze apòstols. Serà el conjunt complert amb les divuit torres que marcaran definitivament el perfil del temple.

En permanent construcció

La Junta Constructora manté la previsió d'acabar les obres el 2026. Faulí ha explicat que encara que no s'hagi arribat a un acord per urbanitzar la sortida al carrer Mallorca, la façana de la Glòria es pot construir igualment. Els fonaments ja estan fets i actualment des del carrer es poden veure les columnes que l'han de sostenir.

Així, és segur que arquitectònicament la Basílica de la Sagrada Família estarà acabada d'aquí a deu anys. Una altra cosa serà completar tots els elements decoratius que la composen. "Hi ha catedrals gòtiques on encara s'hi posen escultures", ha recordat Faulí, perquè hi ha els temples que "artísticament no s'acaben mai".

Això es pot veure en les parts del temple aparentment acabades però en construcció permanent.

Per exemple, aquest any s'han acabat de descobrir les divuit columnes del cimari que corona la façana de la Passió. Una construcció de formes òssies que reforça "la tensió i el dolor que volia Gaudí". En la mateixa façana també s'està començant a treballar en l'espai que ha d'ocupar el sepulcre buit i hi falten altres elements simbòlics com la creu superior, el lleó de Judà o el moltó d'Abraham.

També s'han fet canvis a l'interior de la Basílica, on s'ha renovat una part del paviment central per instal·lar un sistema de calefacció subterrani i ampliar les escales d'accés al presbiteri. Alhora, s'ha finalitzat la decoració del cor.

Enllestides aquestes obres, es preveu que es pugui començar a celebrar missa cada diumenge dins de la Basílica. La proposta que ha fet el patronat de la basílica només està pendent de ser valorada en el Consell Presbiteral de l'arquebisbat de Barcelona. La voluntat és que abans d'acabar aquest curs es puguin fer celebracions dominicals dins del temple consagrat per Benet XVI.

I els darrers mesos també ha quedat totalment descobert de bastides l'edifici de la Sagristia de llevant, que ja s'utilitza des de l'any passat. Igualment, s'ha finalitzat la col·locació de les portes de la façana del Naixement que ha realitzat l'escultor Etsuro Sotoo.

Finalment, també s'ha començat un estudi previ per una restauració completa de la façana del Naixement. La façana es va acabar el 1930. És la única que va veure Gaudí i està declarada patrimoni de la humanitat des del 2005.

Visites pastorals

En la presentació de l'estat de les obres de la Basílica també s'ha donat la xifra de visites del darrer any. El 2015 van ser 3,7 milions de visitants, un 14% més que l'any l'anterior. A aquestes visites s'hi sumen més de mig milió de visites de caire pastoral i social. Han estat 528.600 persones que durant el 2015 han visitat la basílica en grups de parròquies, escoles, entitats socials o, per exemple, amb accés especial per a persones en atur. Tot suma més de 4,2 milions que persones que aquest any han entrat al temple que va idear fa més de cent anys Antoni Gaudí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.