Vés al contingut
Catalunya Religió

(Obra social “la Caixa”) L’arribada de la pandèmia del coronavirus a països de l’Àfrica fa que la cooperació internacional sigui més imprescindible que mai. En aquest marc, és central el programa pioner d’immunització infantil en zones de difícil accés a la sanitat de l’Àfrica l’Amèrica Llatina, que la Fundació ”la Caixa” promou, des de fa més d’una dècada, juntament amb Gavi, l’Aliança Global per a la Vacunació, amb el suport de la Fundació Bill i Melinda Gates, i amb la col·laboració de l’Institut de Salud Global (ISGlobal).

El Premi Princesa d’Astúries de Cooperació Internacional 2020 ha estat recentment concedit a Gavi, l’Aliança Global per a la Vacunació, escollida pel jurat entre les 34 candidatures que optaven al premi.

Més de 6,3 milions d’infants de zones especialment vulnerables de l’Àfrica i l’Amèrica Llatina han estat vacunats des que es va posar en marxa el programa el 2008. En total, s’han recaptat més de 33 milions d’euros entre les aportacions de la Fundació ”la Caixa”, les donacions rebudes per part d’empreses, clients i empleats, i els microdonatius de ciutadans. A través de la fórmula del matching funds, totes les donacions rebudes es multipliquen per quatre. Amb la fórmula 1 = 4, per cada euro donat, la Fundació ”la Caixa” n’hi afegeix un altre, i la Fundació Bill i Melinda Gates n’hi afegeix dos més.

Aquestes aportacions procedeixen dels 301.963 donants de tot Espanya, entre els quals, 1.783 empreses i 7.996 clients de CaixaBank, que integren l’Aliança per a la Vacunació Infantil liderada per la Fundació ”la Caixa”. A més, 754 empleats de l’entitat i 290.146 ciutadans solidaris hi han fet contribucions a través de la campanya de microdonacions.

El director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Antoni Vila, i el director general de Gavi, l’Aliança Global per a la Vacunació, Seth Berkley, han renovat per tretzè any consecutiu l’acord per continuar amb l’aliança i han centrat els seus esforços en la immunització contra la pneumònia a Moçambic.

«La salut global i la infància continuen sent la prioritat per a la Fundació ”la Caixa”, que redobla els seus esforços en cooperació internacional davant l’extensió de la pandèmia a l’Àfrica. En un moment de màxima incertesa sanitària, la prevenció de malalties evitables per a les quals sí que tenim vacuna, com ara la pneumònia, esdevé crucial», ha manifestat Vila.

En el marc de la crisi de la COVID-19, la importància de la immunització infantil als països més pobres del món s’accentua, ja que si se suspenen els programes de vacunació, correm el risc de sumar a aquest nous brots i potencials noves pandèmies causades per malalties que podem prevenir amb vacunes. Els danys colaterals del coronavirus poden derivar en un augment de la mortalitat infantil per primera vegada en molts anys, i el deteriorament de la salut d’una regió o país influirà en la seva economia i en el seu grau de desenvolupament.

La pandèmia podria provocar 12,9 milions de morts als 73 països més pobres, segons un estudi de l’institut Imperial College de Londres, si no es posa en pràctica de manera immediata cap estratègia de mitigació. Des del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament s’hi afegeix que les pèrdues d’ingressos als països en desenvolupament podrien superar els 220.000 milions de dòlars.

Per això, mentre científics d’arreu del planeta treballen en la vacuna contra el coronavirus, és més necessari que mai continuar donant suport als programes d’immunització infantil amb les vacunes ja existents. Com a resposta a la pandèmia mundial, Gavi, l’Aliança Global per a la Vacunació ha presentat Gavi COVAX AMC, un instrument financer nou i innovador que el Dr. Seth Berkley, CEO de Gavi, ha llançat durant la Cimera Mundial de les Vacunes, amb l’objectiu d’accelerar l’accés a les vacunes contra la COVID-19 per lluitar contra aquesta pandèmia als països en desenvolupament.

En el llançament de Gavi COVAX AMC, es van comprometre recursos addicionals per al seu finançament per valor de 567 milions de dòlars per ajudar els països en desenvolupament a respondre amb rapidesa a la pandèmia, amb l’objectiu de proporcionar finançament immediat als sistemes de salut, conservar els programes d’immunització en curs, per prevenir malalties diferents de la COVID-19, mantenir aliances internacionals per minimitzar el risc d’interrupció del subministrament de vacunes i garantir una resposta global per accelerar el desenvolupament i la producció de vacunes contra la COVID-19, i ajudar a establir un sistema de distribució equitatiu.

El CMA Gavi COVAX forma part d'un servei COVAX més ampli dirigit per Gavi, que té per objectiu aprofitar l'experiència única de Gavi i els seus associats per a permetre l'accés equitatiu mundial a una futura vacuna del COVID per a tots els països. El Servei COVAX està invertint en una àmplia gamma d’investigacions en desenvolupament per obtenir la vacuna i es proposa posar a disposició 2.000 milions de dosis d'una vacuna per a finals de 2021.

Temàtica
Institucions
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.