Vés al contingut
Catalunya Religió

(DGAR) La XIV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya ha posat el seu punt i final després de quinze dies de projeccions arreu del país i amb un creixement de la xifra d’assistents. Més de 5.000 persones han gaudit de la cartellera de cinema i valors per la qual ha apostat la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge del Govern de la Generalitat. “L’objectiu de la Mostra és donar a conèixer la diversitat religiosa que existeix a Catalunya”, ha destacat aquests dies, el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell.

Del 15 al 30 de novembre, 30 seus arreu de Catalunya han acollit 20 pel·lícules i un curtmetratge amb referència a diversos valors, vinculats amb moltes confessions. Després de cada pel·lícula, un total de 63 presentadors experts de diferents àmbits han convidat el públic a la reflexió i al debat. El format cinefòrum és una de les característiques més destacades de la Mostra i permet que els elements principals al voltant de cada film es comparteixin i debatin posteriorment. Barcelona, Blanes, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Olot, Reus, Tarragona, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilassar de Mar són les dotze ciutats on s’ha pogut gaudir d’aquestes sessions.

El cinema com a transmissor de valors

El debat també ha tingut lloc a totes les presons catalanes. Allà s’hi ha pogut veure la producció italiana Si Déu vol, una comèdia que, més enllà d’arrencar el somriure del públic, ha fet que als centres penitenciaris es tractin temes com la felicitat, l’amor o l’empatia. “El cinema és un instrument molt potent per treballar els valors”, ha assegurat el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó. Tant Vendrell com Calderó remarquen el bon resultat d’aquesta col·laboració entre la conselleria de Governació, Administracions Públiques i Habitatge i el Departament de Justícia.

Enguany, la Filmoteca de Catalunya, una de les principals seus de la Mostra, ha acollit el cicle dedicat al director de cinema Terrence Malick, amb nou pel·lícules seleccionades pel comitè organitzador La XIV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya ha exhibit films dirigits per directors com Martin Scorsese o Mel Gibson; pel·lícules que fan visibles diferents tradicions religioses, i d’altres que tenen com a film conductor els grans aspectes que preocupen la humanitat. Així, s’han pogut veure títols com Storm. Letter of Fire (una història d’aventures situada a l’època de la Reforma protestant, un moment en què la llibertat d’expressió estava amenaçada a Europa). Aquest film i El fill de Saül (Òscar 2015 a la millor pel·lícula no anglesa, ha marcat un abans i un després en el món cinematogràfic sobre com crear ficció que parli dels camps d’extermini nazis), també han viatjat per les seus de tot Catalunya juntament amb Lo que de verdad importa, una pel·lícula del director Paco Arango que tracta la lluita dels nens contra la malaltia.

Mostrar la diversitat també ha estat l’objectiu de l’últim acte de la Mostra. El concurs ‘La paraula s’agrada’, dirigit per l’escriptor Màrius Serra, ha posat sota els enigmes lingüístics d’en Serra els conceptes de les diferents confessions en un format ludolingüístic. El joc va ser organitzat per la Direcció General d’Afers Religiosos i Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura en les seves sessions Afterwork Obs, que compten amb la col·laboració del celler Xavier Clua.

Internacionalització

També amb l’Observatori Blanquerna i en el marc de la Mostra, s’ha organitzat a Barcelona el Film and Values Lab, un seminari internacional de trobada de directors de festivals de cinema espiritual que va comptar amb la intervenció de professionals com ara la directora de la Filmoteca Vaticana, Claudia di Giovanni, juntament amb l’anterior director, Mn. Enric Planas; la primera directora de cinema dona del Marroc, Farida Benlyazid, i Katia Malatesta i Simone Semprini del Festival Religion Today, de Trento. A l’acte també es va presentar el llibre Film and Values, recull de les contribucions del I Seminari Internacional sobre Cinema i Valors celebrat en el marc de la XIII edició de la Mostra.

La Mostra a internet

El portal de Cinema espiritual i de les religions s’ha presentat enguany renovat. Ja disponible per a dispositius mòbils, allotja tota la programació i informació de la Mostra, a més d’un fons filmogràfic de cinema espiritual classificat per confessions. La programació i el desenvolupament de totes les projeccions s’han pogut seguir i compartir també al nou perfil @cinemaspiritcat, disponible a Twitter, Facebook i Instagram amb el hashtag oficial #cinemaspiritcat17.

Des del 2014 la Direcció General d'Afers Religiosos encapçala l’organització de la Mostra de Cinema Espiritual, amb la participació de la Filmoteca de Catalunya, l’Obra Social "la Caixa" , la Basílica de la Sagrada Família, Àgape i els cinemes Verdi, així com diversos ajuntaments, entitats culturals i religioses, universitats i els centres penitenciaris de Catalunya. En aquesta 14a edició de la Mostra un total de 29 entitats han col·laborat per fer-ne un aparador de la diversitat religiosa, la convivència i el diàleg interreligiós.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.