Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Càritas Barcelona) Amb el lema “no m’aturo”, Càritas Diocesana de Barcelona ha dut a terme la 1a Fira d’Ocupació al Casinet d’Hostafrancs. La fira ha tingut un objectiu principal: brindar noves oportunitats laborals a persones ateses per Càritas que es troben desocupades. Aquesta acció pionera en el tercer sector ha permès a més de 500 participants entrevistar-se amb tretze empreses, entre les quals n’hi havia de turístiques (Hotel Crowne Plaza, Catalunya en Miniatura), dedicades a la cura de les persones grans (Cuideo), o de la neteja (Eulen), a més d’altres com Acciona, Optima, el Grup RB, Fem Fundació esclerosi múltiple, Grupo Temporeing, el Gremi de la Indústria i Comunicació Gràfica de Catalunya, Bigwig Consulting, NDAVANT i ACCENT SOCIAL. Les persones assistents han tingut l’oportunitat de posar a prova els coneixements obtinguts a Feina amb Cor, el projecte d’inserció laboral de Càritas que les acompanya durant un període de sis mesos per tal que puguin inserir-se al mercat laboral.

Durant la jornada, les persones participants s’han entrevistat amb les empreses, han entregat currículums i han conegut de primera mà les demandes del mercat laboral. Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, ha agraït la presència de les més de 500 persones inscrites i de les tretze empreses participants, convençut que la col·laboració de companyies amb una alta responsabilitat social és imprescindible per oferir oportunitats laborals a les persones més vulnerables.

D’altra banda, Busquets ha advertit de la inestabilitat que presenta el mercat laboral actual, ja que un 13,6% de les persones que treballen a Catalunya viuen situacions d’exclusió social, segons el darrer informe de la fundació FOESSA. El director de Càritas ha demanat aplicar mesures urgents que reverteixin la precarietat laboral, i ha fet un prec a les administracions per tal que duguin a terme polítiques centrades en la persona. “La feina és un factor de protecció davant de situacions de pobresa i exclusió, i hem de treballar amb els diferents actors implicats per garantir que continuï essent així”, ha conclòs Busquets.

4.000 noves oportunitats laborals

Durant el desenvolupament de la jornada, Càritas ha celebrat que 4.000 persones han trobat feina gràcies a l’acompanyament de Feina amb Cor. El projecte iniciat el desembre de 2013 ha acompanyat a més de 6.000 persones en aquests sis anys, i més del 70% de les persones estaven treballant en finalitzar el programa.

A Feina amb Cor, la persona disposa d’un assessor que el guia durant tot el procés laboral, participa en accions grupals en les quals adquireix i potencia les competències, realitza simulacres d’entrevistes i assisteix a diferents sessions on cerca feina de manera activa, constant i autònoma.

Les persones que participen en el programa d’inserció laboral de Càritas són de diversos perfils, i bona prova d’això és que més d’un 30% de les persones ateses per Feina amb Cor compten amb estudis secundaris o superiors, un 65% fa més d’un any que estan a l’atur, i el 86% no cobra cap prestació. Des de Feina amb Cor es constata una cronificació de la pobresa, sobretot en aquelles persones que tenen entre 55 i 65 anys i un nivell formatiu baix. Amb tot, Càritas afirma que tothom pot reinserir-se al mercat laboral, i que amb un acompanyament

intensiu i personalitzat s’aconsegueix que la persona recuperi l’autoestima, torni a creure en ella mateixa i afronti una entrevista de feina amb èxit.

La 1a Fira d’Ocupació ha volgut posar a l’abast de les persones ateses l’oportunitat de donar-se a conèixer a les empreses i, alhora, que les empreses tinguessin oportunitat de conèixer-les i contractar-les. Amb accions com aquesta, es potencia l’autonomia i l’autoconfiança, elements bàsics de la persona en el procés d’activació laboral.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.