Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació Pere Tarrés) El final del curs escolar i l’inici dels 83 dies de vacances de què disposa l’alumnat català han suposat, un any més, el punt de partida de la campanya d’estiu de la Fundació Pere Tarrés. Més de 26.500 infants han participat en una o més de les més de 400 activitats que la Fundació ha realitzat del 20 de juny al 10 de setembre. Albert Riu, secretari Tècnic del MCECC explica que: “Els infants no només s’ho han passat d’allò més bé sinó que sobretot el que han fet és créixer com a persones ja que totes les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés tenen un component educatiu que treballa valors, actituds i hàbits”.

Activitats cada cop més especialitzades

Colònies, casals d’estiu, campaments, estades lingüístiques i a l’estranger, colònies esportives, artístiques, rutes i vacances en família han estat les propostes que aquest estiu 2016 la Fundació Pere Tarrés ha preparat per a infants i adolescents. Les propostes de la Fundació s’han anat especialitzant cada vegada més, i aquest estiu ha suposat una consolidació de les propostes de lleure més enllà de la natura, l’esport i l’anglès. Per tercer any, la Fundació ha desenvolupat les colònies de videojocs amb la col·laboració de l’Escola de Noves tecnologies ENTI de la Universitat de Barcelona. Per segon any, i amb més participació, s’han desenvolupat les colònies de robòtica amb el suport de l’entitat “Sis costats”. Les colònies d’Hípica, primícia de l’any passat, han tingut dos torns a la casa de colònies de La Ruca que han comptat amb la col·laboració del Centre d’Hípica de Sant Fruitós de Bages.

Música i cuina, novetats d’aquest estiu

Com a principals novetats de la campanya d’estiu, destaquen les colònies de cuina que s’han desenvolupat en col·laboració amb la Fundació Alícia del Mont Sant Benet a la casa de La Ruca amb gran èxit de participació. Els infants i joves han après tècniques i mètodes per a desenvolupar-se dins de la cuina i han conegut aspectes de l’alimentació saludable. També destaquem les colònies musicals que s’han fet per primer cop en col·laboració amb l’Escola de Música JPC, on els infants han treballat la sensibilitat musical i els instruments.

Anglès, esport i natura, clàssics en alça

Un clàssic que segueix triomfant són les colònies lingüístiques que s’han realitzat en combinació amb les activitats esportives i aquàtiques com caiac de mar, vela o paddle surf que s’han desenvolupat amb la col·laboració de l’Escola de Vela de Comarruga. Les colònies esportives també han estat també un èxit de participació amb la col·laboració de les entitats Aventura’t i Basaroca i també les pròpies activitats d’esport d’aventura que realitza la Fundació des de la seva secció esportiva. Les colònies artístiques de ball i teatre han continuat amb bona acceptació. També s’han realitzat dues rutes en bicicleta a Menorca i dos torns en els habituals campaments de muntanya per a joves a la casa de colònies de La Sala.

Casals d’estiu

Una altra alternativa perquè els infants i joves puguin gaudir de les vacances escolars en un entorn proper i conegut són els casals d’estiu. Aquest ha estat el primer estiu en el que els més petits han pogut escollir entre realitzar un casal d’estiu tradicional, on s’han combinat les activitats de lleure amb les sortides lúdiques i culturals o bé un casal d’estiu temàtic, triant entre Lego-Robòtica, Aprenents de Xef o cultural. Ens aquest darrer cas, la Fundació Pere Tarrés ha preparat propostes conjuntament amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MNAC) o el Centre de Cultura Contemporània (CCCB).

La Fundació Pere Tarrés ha donat suport al Campus tecnològic de CRG Centre de Regulació Genòmica que ha fet un campus per a adolescents a la Universitat Politècnica de Catalunya. També s’ha realitzat un camp de treball nou de teatre a l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu i un al Centre Cívic del Pallars Sobirà. El denominador comú dels casals és que “a part d’una proposta lúdica, a banda de que el nen s’ho passi molt bé, hi ha una part d’aprenentatge darrera, basada en els valors” afirma Cristina Padilla, assessora de programes educatius de la Fundació Pere Tarrés.

Vacances en família

El programa vacances en família ha tingut, un cop més, una alta participació. El programa s’ha desenvolupat a les instal·lacions de Santa Maria del Roure, la Ruca, Anna Maria Janer, Artur Martorell, la Sala i Les Estades. Tot de programes d’activitats dinamitzats per monitors han permès que prop de mil persones hagin gaudit d’unes 4.500 estades.

“He vingut amb la meva família i m’ho estic passant molt bé perquè he fet molts amics i fem excursions, activitats, tallers i juguem tots junts, amb els pares, fem coses amb la família” explica la Núria, 11 anys, que ha gaudit amb la seva família de les vacances en família.

“Cap infant sense colònies”

Aquest estiu, 4.036 infants en situació de vulnerabilitat social han tingut l’oportunitat de poder participar en 9.946 activitats de colònies i casals d’estiu becats per la Fundació Pere Tarrés gràcies a la campanya “Ajuda’ls a créixer”. Donar aquesta oportunitat als nens i nenes de famílies amb dificultats socioeconòmiques aquest estiu ha estat possible gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, el 0,7% de l’IRPF per “altres finalitats socials”, l’Obra Social de La Caixa, i la col·laboració de diverses organitzacions, empreses i particulars. En total, la Fundació Pere Tarrés ha destinat 1.120.748,27€ a aquests ajuts.

Ens els darrers cinc anys, la Fundació Pere Tarrés ha hagut d’incrementar un 141% el nombre d’ajuts atorgats a les famílies amb necessitat. Malgrat aquest augment, ha aconseguit atendre totes les sol·licituds rebudes. Per concedir les beques, la Fundació realitza un rigorós procediment per analitzar la situació socioeconòmica de cada nen o nena, i assignar-li l’activitat d’educació en el lleure més adient. Josep Oriol Pujol i Humet, director general de la Fundació Pere Tarrés, explica algunes de les situacions reals i concretes que s’amaguen darrera les xifres a l’article “Casals urbans i colònies a l’agost” publicat a La Vanguardia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.