Vés al contingut
2 Catalunya Religió dl. 23/01/2023
jesuites-social-6
Fotografia: Jesuïtes.
Galeria d'imatges

Jesuïtes Les entitats del sector social dels Jesuïtes s'han trobat a Loiola en una jornada que ha agrupat més de 200 persones de 31 obres i institucions de 6 països diferents. La jornada, sota el lema 'Sintonitzant' ha comptat amb una gran representació de les entitats socials dels Jesuïtes a Catalunya. La trobada ha servit per reflexionar sobre el futur del sector social i "actualitzar la missió" davant dels reptes que planteja la realitat social. 

Entre el 12 i el 15 de gener, s'han organitzat espais de diàleg, tallers, presentacions i altres activitats, com la visita al Santuari de Loiola o l’excursió fins a l’hospital de la Magdalena, on sant Ignasi es va allotjar a la seva tornada a Azpeitia. El grup s'ha  aturat a mirar el món amb el sociòleg Imanol Zubero i la directora de Noves Fronteres i Acció Pública de ‘Fe y Alegría Colombia’, Sabrina Burgos. També hi ha hagut espai per al teatre de la mà de Cruz Noguera amb la proposta Historias de la Valla, una peça teatral que aporta una nova mirada davant la situació dels moviments migratoris.

La trobada ha servit per compartir experiències d'èxit, aprenentatges i propostes de futur de la Companyia

A través de diferents tallers, s'ha reflexionat al voltant de les cinc causes justes del sector: desenvolupament de l’ecologia en el marc de la justícia socioambiental, acompanyament i defensa de les persones migrants, promoció d’una ciutadania global, defensa de l’equitat de gènere; i inclusió socioeducativa, en especial d’infància, joventut i famílies.

Espais que s'han abordat en grup i en els quals s'han pogut compartir experiències d’èxit, aprenentatges i propostes de futur, així com expressar inquietuds presents en el dia a dia de les obres i entitats, posar en comú neguits i fer peticions al sector.

El responsable de Discerniment i Planificació Apostòlica de la Província d’Espanya, Patxi Álvarez, i la directora de l’Associació Loiolaetxea, Marta Silvano, han analitzat el Procés de Missió actual del sector. També s’han celebrat tallers temàtics sobre les cinc fases que el conformen: acompanyar, servir, investigar-reflexionar, sensibilitzar i incidir.

El director de Cristianisme i Justícia, José Ignacio García i Mª Carmen de la Fuente, coordinadora de SJM i directora de la Fundació Migra Studium, han aprofundit sobre el significat de la missió fe-justícia avui dia. Guiats pels jesuïtes Higinio Pi, coordinador de Red Mimbre, i Martín Iriberri, director d’Alboan, s'han revisat les últimes dècades a través de les principals fites en l’acció social jesuïta.

Quatre dies d'unió i esperit compromès

Per la seva banda, el provincial de la Companyia de Jesús, Antonio España, també ha repassat el recorregut fet des de la primera trobada comuna a Gijón 1990 i el delegat del sector social, Luis Arancibia, i Dani Villanueva; vicepresident executiu d’Alboan i Entreculturas, han presentat el nou projecte apostòlic de sector per als pròxims anys, així com la nova estructura de govern, equips i projectes.

Han estat quatre dies de "sintonia per reforçar la unió del sector social de la Companyia de Jesús amb l’objectiu de mantenir l’esperit compromès i esperançador i seguir al costat de les persones que més ho necessiten", asseguren des dels Jesuïtes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.