Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) Les entitats convocants del XV Premi Joan Gomis han reconegut l'obra audiovisual “Teixint fils d'emocions”, un documental de l'Associació Periodisme Fora de Quadre, en col·laboració amb l'Escola Cultura de Pau de la UAB. En la categoria de trajectòria periodística, ha estat premiat “Sed de agua, sed de vida”, un projecte de Jairo Marcos i María Ángeles Fernández, una aposta original i ambiciosa que ha recorregut més de 12 països amb l'aigua com a eix transversal.

A l’acte de lliurament del premi, celebrat aquest dilluns al Col·legi de Periodistes, l’Associació Fora de Quadre ha destacat que el documental premiat “és una finestra per mostrar formes d’educar diferent” i que està basada en les “arpilleres”, una experiència reivindicativa provinent de Xile.

Per la seva banda María Ángeles Fernández, reconeguda per la seva trajectòria periodística juntament amb Jairo Marcos, ha afirmat que “a través de l’aigua es pot parlar de multitud de qüestions que ens afecten a totes”. Pau, drets, humans, igualtat i erradicació de la pobresa són elements que han travessat la seva obre periodística. Fernández ha denunciat que tot i ser un dret humà reconegut des de fa més de deu anys, l’aigua ha començat a cotitzar a mercats com a Wall Street. Fernández, en un enèrgic discurs d’agraïment, ha volgut recordar que el sector es troba amb uns “sous de misèria i míseres tarifes de col·laboració per reportatges als quals s’ha de dedicar molt de temps”.

La periodista ha agraït el suport del premi i d’aquelles persones que mantenen viva la memòria de Joan Gomis. “No podem deixar que sempre escriguin els mateixos, els qui tenen recursos”. “Tan important com explicar el món és saber qui l’explica”, ha sentenciat.

L’acte, conduit pel president de Justícia i Pau a Barcelona, Eudald Vendrell, ha acabat amb la visualització d’una part del documents “Texint fils d’emocions” i Vendrell ha recordat que, passi el que passi amb la situació sanitària, l’entitat seguirà impulsant el memorial Joan Gomis.

L’entrega dels premis, s’havia de celebrar al mes de novembre i es va aplaçar a causa de la situació sanitària. La darrera edició, celebrada l’any 2019, va tenir dos premis ex aequo en la categoria de reportatges i un reconeixement a la trajectòria de Sergi Cámara pel seu treball de denuncia de la vulneració de drets humans al Mediterrani i les fronteres europees.

En la categoria d'obres periodístiques, el Memorial ha premiat ex aequo dos reportatges multimèdia. El primer reportatge premiat fou “#Sexsymbols”, reportatge de les periodistes Gemma Parellada, Maria Olivella-Quintana i Majo Siscar, centrat en dones de diferents comunitats de Bolívia, la República Democràtica del Congo i Indonèsia que s’enfronten als seus propis reptes i lluiten, de manera individual o col·lectiva, per defensar els seus drets en contextos de discriminació. “Congo: la guerra sin fin”, del periodista Santiago Barnuevo i la fotògrafa Marta Soszynska, va ser l'altre reportatge premiat pel jurat, on es narra la vida a la República Democràtica del Congo, amb històries de superació en un dels països africans amb majors conflictes latents.

El premi Joan Gomis el convoquen Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Mans Unides, Fundació Cultura de Pau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, Lafede.cat, Catalunya Religió, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i les revistes El Ciervo i Foc Nou. El premi es convoca amb el suport econòmic del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.