Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) Aquest dimarts 6 de juny és la festa de Sant Marcel·lí Champagnat, el fundador dels maristes. Des de fa 50 anys la congregació té presència al barri de Les Corts de Barcelona. Hi ha consolidat un estil familiar, de proximitat i comunitari. El proper divendres 9 i dissabte 17 de juny celebren l'aniversari d'una aposta escolar que sobrepassa el marc de l'educació reglada.

L'any 1967 la comunitat de germans maristes de Sants es trasllada al número 160 del carrer Vallespir de Barcelona. Busquen un espai per créixer, en un entorn de forta demanda educativa. L'edifici que va servir per ampliar serveis, acull avui els alumnes adolescents i joves del Col·legi Maristes Sants-Les Corts.

Celebrar el valor l'obra marista

“El nostre és l'estil propi de qualsevol escola marista: un esperit familiar i de proximitat amb els alumnes”. El director del Col·legi Maristes Sants-Les Corts, Raimon Novell, parla dels 50 anys de la presència a Les Corts, però també dels 200 anys d'història de la institució: “Ara que tot canvia vertiginosament i sembla que tot s'hagi d'inaugurar cada dia, cal celebrar el valor l'obra marista”, diu. Parla d'una trajectòria, del “valor de les coses que tenen temps”, però també del present: “Pel que som avui, aquí i ara”.

Amb motiu de l'efemèride, el proper divendres dia 7 l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, presidirà una eucaristia a la Parròquia de Santa Maria del Remei de les Corts. I l'acte central tindrà lloc el dissabte 17 de juny al mateix carrer Vallespir. Serà una matinal de caire festiu amb parlaments, música i activitats infantils. També es presentarà el llibre 'Maristes Les Corts: 50 anys, 50 testimonis' i es podrà visitar el museu del 50è aniversari.

L'escola marista més gran de Catalunya

Maristes Sants-Les Corts és l'escola marista més gran de Catalunya. Té 1.650 alumnes, que provenen d'unes mil tres-centes famílies entre tots dos barris. A l'edifici de Sants s'hi concentren els petits, des de P3 fins a sisè de Primària. I a Les Corts tenen els alumnes de secundària, tant els de l'ESO com els de Batxillerat.

El col·lectiu de professors el conformen 115 docents i, en xifres globals –comptant personal d'administració i servei i una bona colla de monitors– sumen un total de 220 treballadors. Fora de l'aula són coneguts per les activitats esportives i també pel lleure educatiu.

“Quan un nano entra de petit a l'escola comença a aprendre unes coses que ja mai més abandona”. En el cas dels alumnes de Sants-Les Corts poden arribar a compartir 15 anys en el si d'aquesta institució. “Marcel·lí quan funda els maristes té aquest esperit familiar i molt comunitari”, explica Raimon Novell.

Educar tothora

I és que l'estil pedagògic dels maristes passa per “educar els nanos en qualsevol moment”. Això fa que molts joves continuïn vinculats als maristes fins i tot després de deixar el centre educatiu. En alguns casos, les famílies han de deixar l'escola al Batxillerat per raons econòmiques –és una etapa educativa que no tenen concertada i les famílies n'han d'assumir el cost–; però els joves segueixen lligats a les activitats de lleure educatiu que proposen els maristes al mateix centre.

“Som una comunitat educativa amb molta vida i compartim uns valors”. Com la humilitat o la senzillesa, propis de la figura de Maria. L'escola funciona de dilluns a diumenge. Els caps de setmana s'hi troben infants i joves dels grups Mà oberta i Cor obert. “Si en alguna cosa ens diferenciem és perquè aquests moviments juvenils estan molt vius i tenim molts alumnes que en formen part”.

Amb vitalitat i dinamisme

“En un moment en què es perd l'autoritat, al lleure hi ha gent de confiança; són joves amb joves, els grans hi pintem menys”. Raimon Novell posa com a exemple de la seva “vitalitat i dinamisme” el darrer pelegrinatge a Montserrat que va aplegar la família marista de tot Catalunya. “Això és possible perquè hi ha massa crítica per poder-ho fer, perquè hi ha monitors disposats a dormir en un poliesportiu per arribar a les vuit del matí a Montserrat”, apunta.

“Entenem que la pastoral es fa en qualsevol moment del dia i això els alumnes ens ho estan retornant”. El director de Maristes Sants-Les Corts afirma que “hi ha una fidelitat molt gran a l'estil marista”. Com s'hi arriba? “No tothom arriba als maristes sent marista, ni els professors ni els treballadors ni els alumnes. Alguns arriben accidentalment, però el treball del dia a dia fa que hi hagi una comunió”, diu Novell. Recorda les paraules del fundador dels maristes, Marcel·lí Champagnat, que deia: “No es pot educar si no s'estima”. I ho lliga amb l'educació vocacional: “Hi ha una part que traspassa el formalisme del que cal fer perquè és obligatori, i que és molt gratuït i voluntari”.

El director de Maristes Sants-Les Corts subratlla la “voluntarietat” dels qui se senten part de la institució i posa com a exemple el final de curs dels joves, que fan el Camí de Sant Jaume: “Jo no puc provocar que ningú faci res que impliqui aquest gran esforç si no hi ha alguna cosa que surt de l'interior de les persones”. I matisa: “I no perquè ho hagin de fer, sinó perquè ho volen fer”.

“Un sotrac molt fort”

Fa més d'un any que es van conèixer els casos d'abusos a menors vinculats al centre. Preguntat per l'estat d'ànim del claustre, el director contesta amb franquesa: “Hem viscut un moment dolorós, va ser un sotrac molt fort, però va servir de catalitzador”. Ja fa uns anys que tant professors com famílies i alumnes han fet formació específica per a identificar casos similars i la sensibilització sobre la protecció a la infància ha crescut. “Ara, en qüestió d'hores, hi pot haver resposta efectiva”.

En aquesta línia, Raimon Novell reitera les paraules recents del superior general dels maristes, Emili Turú: “Quan hi ha una víctima, s'ha de reconèixer que alguna cosa no hem fet bé i hem de demanar perdó”. Però insisteix que una “resposta madura” passa per identificar el debat com “un problema que té la societat”. I no cap congregació religiosa en particular.

Considera que “s'ha menystingut el mal que s'ha fet a tot el col·lectiu de treballadors de Maristes Sants-Les Corts”. Segons explica Novell, “el professorat va sortint del sotrac i, amb confiança, amb l'esperança de fer les coses bé, seguim treballant”.

Promoure drets i prevenir abusos

Novell, abans d'agafar la direcció del centre, ja coordinava l'equip de protecció d'infància dels maristes a Catalunya. Davant la vulneració dels drets dels infants, sempre ha demanat un treball que traspassi les fronteres de les escoles. “La reflexió ha d'anar més enllà del que els maristes han patit. El problema va existir, existeix i malauradament existirà”. Fa referència així als estudis que situen el 80% dels casos d'abusos a menors en l'àmbit domèstic. Novell considera que es tracta de prevenir els abusos i, sobretot, “promoure els drets dels infants”.

Aquesta cura de l'infant és una línia transversal de d'identitat marista. Just aquesta setmana el claustre de professors es reunia per a treballar la Guia per a la protecció dels infants de la Fundació Champagnat. Són conscients del repte i segueixen directrius que Roma va fixar ja l'any 2011 “una política molt clara”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.