Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Lluís Serra / Maristes) La casa de Notre-Dame de l’Hermitage (Saint-Chamond, França) ha estat l’escenari del VI Capítol provincial dels Maristes de França, Catalunya, Grècia, Hongria i Algèria, del 18 al 22 de juliol de 2019. El Capítol, que es reuneix periòdicament cada tres anys, ha aplegat enguany 49 germans, dues laiques: Imma Amadeo i Michèle Ragni i dos laics: Pep Buetas i Dani Farràs, per avaluar el moment actual, obrir horitzons de futur i escollir un equip que entorn del germà Provincial dinamitzi amb vitalitat la missió evangelitzadora i generi valors d’humanitat. La casa de L’Hermitage, regada pel riu Gier, invita a beure amb les seves aigües l’espiritualitat de Marcel·lí Champagnat, que la va construir amb l’ajuda dels primers germans. S’ha gaudit de la companyia dels germans Ernesto Sánchez, Superior general, i dos Consellers generals, Ben Consigli i Joâo Carlos do Prado, vinguts tots tres de Roma.

Una mirada a la realitat

Resulta indispensable abans de programar un nou viatge saber quin és el punt de partida. Els informes del Consell provincial i d’Economia tenen aquesta funció. Indiquen fins on s’ha arribat en el moment de tancar aquest trienni. Transparència i claredat a l’hora de proporcionar les dades. Oportunitat de prendre consciència de la situació. Possibilitat d’albirar noves fites.

Fòrum Provincial

La Província marista L’Hermitage compta amb moltes escoles, obres socials i centres d’espiritualitat. S’enriqueix amb els moviments juvenils, les fraternitats, els grups de vida i de pastoral, el voluntariat d’homes i dones... Centenars de laics i laiques estan compromesos en la missió compartida. Milers de destinataris reben l’escalf de la seva acció educativa. Maristes de Champagnat és l’expressió que aglutina tantes persones que comparteixen la vida i imaginen un futur millor. El Fòrum provincial ha estat una simfonia coral amb moltes veus de tantes procedències diverses. Durant aquest curs s’han generat activitats en cinc etapes fins a arribar a formular tretze recomanacions que s’han fet arribar al Capítol provincial. Uns i altres, en el mateix vaixell, cap un horitzó d’esperança.

Temes organitzatius

La vida religiosa avui experimenta grans desafiaments. Cal anar actualitzant les maneres d’abordar la realitat, d’organitzar-se d’acord amb la vida que es vol viure, de respondre els nous interrogants que cada època planteja. Instruments de convivència al servei d’una vida senzilla i fraterna.

La força de l’Evangeli

Podria semblar que el Capítol provincial s’assembla a una empresa sense cap altra dimensió. La font de la motivació rau en l’escolta de la Paraula de Déu, en la pregària comunitària i personal, en endinsar-se en el misteri de l’Esperit expressat en l’amor, en el compartir l’eucaristia, en els valors marians de l’estil marista. Si el carisma no és l’anima de les institucions maristes de res servirien tots els projectes somiats. Aquesta és la clau d’interpretació, que dona sentit a la vida i a la missió.

Protecció dels menors

La protecció dels menors, en totes les seves vessants, esdevé una prioritat inqüestionable. Els drets dels infants i joves no són negociables. Compromesa amb l’Església i la societat, la Institució marista palesa la seva prioritat a favor de les víctimes. La Província marista L’Hermitage ha millorat tots els seus sistemes de protecció i treballa per assolir l’excel·lència en l’empoderament dels seus alumnes i destinataris educatius.

Consell provincial

Tot projecte necessita un equip de persones compromeses a fons per dur-lo a terme. En aquest sentit, cada Capítol provincial culmina en l’elecció dels consellers. El germà Pere Ferré ha estat nomenat Provincial pel Consell general per a un nou trienni 2019-2022. Els capitulars han elegit el seu equip, integrat pels germans Xavier Giné, Mateos Levantinos, Michel Morel, Jaume Parés, Ramon Rúbies i Gabriel Villa-Real. Tots ells saben que compten amb la confiança dels seus germans.

Només des de l’ara i aquí es poden donar passos decidits i obrir nous camins. Si són nous, sovint estan inexplorats. El Capítol ho creu possible. Conviccions profundes i compromisos viscuts a fons. Sense deixar-se endur per la por. Amb la joia al cor.