Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(CR) La  Fundació Champagnat, titular de les escoles del germans Maristes, ha fet públic un comunicat després de l’emissió aquest dimarts  a TV3 del documental "Shootball", centrat en els abusos confessats per l’exprofessor Joaquín Benítez.  Els maristes anuncien “possibles accions judicials” contra les acusacions fetes tant al documental  com a les xarxes socials per part de la productora responsable.

El comunicat explica que els responsables del documental “va demanar la participació dels Maristes en un reportatge sobre la protecció als infants i joves en els centres educatius, juntament amb altres institucions”. I que “els veritables objectius del documental van ser sempre amagats darrere de subterfugis i manipulacions”. Per això, lamenten que es converteixi “la pederàstia i l’abús sexual a infants un trist espectacle” i que es presenti l’escola “de forma distorsionada i condemnada mitjançant l’ús i abús de tècniques manipulatives que vulneren tots els valors i el Codi Deontològic del periodisme”. Una situació que s’agreuja pel fet de ser emès per una cadena pública.

Aquest és el text del comunicat, que s’ha fet arribar a la comunitat educativa dels maristes i que posteriorment s’han fet públic. L’emissió del documental ha coincidit amb el final de la campanya de matriculació a les escoles pel curs vinent.

 

Emissió del documental “Shootball” al programa Sense Ficció de TV3

Davant l’emissió, ahir, a TV3 del documental "Shootball", volem fer les següents consideracions:

Es tracta d’un producte tendenciós, parcial i amb greus mancances ètiques, tant per les afirmacions i acusacions que s'hi fan contra els Maristes, totalment falses i insidioses, com per la seva finalitat: fer d'un fet tan greu com la pederàstia i l’abús sexual a infants un trist espectacle.

La productora responsable de la realització de "Shootball" va demanar la participació dels Maristes en un reportatge sobre la protecció als infants i joves en els centres educatius, juntament amb altres institucions. Per tant, els veritables objectius del documental van ser sempre amagats darrere de subterfugis i manipulacions. El reportatge presenta la nostra institució de forma distorsionada i condemnada mitjançant l’ús i abús de tècniques manipulatives que vulneren tots els valors i el Codi Deontològic del periodisme.

Segons dades del Consell d'Europa, un de cada cinc nens i nenes és abusat. Educadors, famílies i institucions com els Maristes estem treballant per combatre aquesta trista realitat. En aquest sentit, lamentem que la cadena de televisió pública del nostre país afavoreixi l’espectacle sensacionalista i doni veu a les afirmacions d'un presumpte pederasta, pendent de judici.

Estem estudiant dur a terme les accions judicials que corresponguin contra les acusacions fetes tant al documental com a les xarxes socials per part de la productora responsable de "Shootball", donat que no tenen cap mena de veracitat i són únicament opinions personals no contrastades.

Com a mostra, els Maristes vam ser els primers i únics a denunciar a la Fiscalia de Menors Joaquín Benítez l'any 2011, tan bon punt vam tenir notícia de fets presumptament constitutius de delicte.

Reiterem que ens dol profundament no haver estat prou capaços de prevenir les accions d'un pederasta i que els nens no hagin tingut l'entorn segur que en tot moment haurien hagut de tenir.

Els Maristes, conjuntament amb altres institucions, continuem treballant en la prevenció i protecció dels abusos sexuals en infants i joves. També des de fa anys, treballem per promoure els drets dels infants en les obres educatives maristes i en la seva participació i ho continuarem fet, com a eix principal de la nostra acció educativa.