Vés al contingut
Catalunya Religió
bisbat-lleida-mantells-mare-de-deu
Fotografia: Bisbat de Lleida.

BISBAT DE LLEIDALa Congregació de la Sang de Lleida ha informat aquest dimarts que els mantells de la Mare de Déu de la Soledat es troben a Barcelona per ser sotmesos a un procés de restauració. L’equip especialitzat en intervencions en material tèxtil 'Contex Restauració' són els encarregats de la restauració dels mantells, que han estat conservats a l’Església de la Sang de Lleida.

Aquestes peces, teixides el 1929 a Casa Jorba, estan en un deficient estat de conservació que obliga a intervenir-hi per evitar la pèrdua d'uns mantells gairebé centenaris. Segons els especialistes, els mantells són únics a Catalunya per les seves característiques.

El pressupost estimat per a la reparació és de 18.000 euros. Aquest comprèn el mantell processional, el que duu la imatge de la Verge quan surt a la processó del Divendres Sant; un altre mantell negre més curt; i un tercer mantell amb què antigament es vestia la Mare de Déu per Pasqua.

Les despeses de la restauració es costejaran, seguint el model amb què es va fer l'encàrrec de la seva elaboració: per aportacions voluntàries dels fidels. Es podrà participar fent un ingrés bancari, o a través d'un crowfunding. En cas que s'obtinguessin més diners per a la restauració, la resta es destinaria a reparar el fals sostre de l'Oratori.

Mantells amagats a les carboneres

El mantell és una peça confeccionada amb vellut brodat amb fil d’or, originàriament amb incrustacions de pedreria i perles naturals. Es va estrenar a la processó del Sant Enterrament de 1930, però durant la Guerra Civil la imatge de la Verge de la Soledat va ser destruïda i la seva corona va desaparèixer.

En canvi, els mantells van ser amagats a les carboneres de la Maternitat, on van ser trobades per sorpresa per una monja el 1939, quan molta gent els donava per perduts. També es van localitzar fragments del tabernacle daurat que acollia la imatge de la Mare de Déu, tornada a esculpir en els anys posteriors.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.