Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Glòria Barrete –CR) "He pogut tocar un moment el Mantell!", ens diu feliç fra Òscar un moment abans que comenci la pregària a l'església de Sant Jaume de Barcelona. És divendres nit i a tocar de la plaça Sant Jaume de la ciutat comtal joves, turistes, seminaristes, i caputxins, tant catalans com vinguts expressament d'Europa, s'apleguen a l'església per pregar davant del Mantell de sant Francesc d'Assís.

"Quan va morir el meu pare la meva mare de seguida va endreçar la seva roba per donar-la a beneficència", confessa fra Eduard Rey, provincial dels caputxins de Catalunya, "però hi havia una bata que el meu pare duia en els seus darrers anys de malaltia que no vam poder donar". Amb aquesta intimitat expressada fra Eduard fa una comparativa amb el Mantell de Sant Francesc. "La bata és el record encara avui d'una presència, igual que avui el Mantell de Sant Francesc ens el recorda".

Un cap de setmana de presència de Sant Francesc d'Assís a través del seu mantell que divendres nit va passejar-se pels carrers del centre de Barcelona. "No és un espectacle", reconeixia fra Eduard, "sinó el record d'una presència, el desig de Francesc de fer el bé i fer-ho extensible avui a Barcelona".

La processó comença i les reaccions als carrers són diverses. Turistes fent fotografies, gent senyant-se en senyal de respecte i devoció, desconcert entre els botiguers nocturns i expectació entre els que aixequen la vista i visualitzen la corrua de persones a la processó.

Tres parades són les previstes, l'església dels sants màrtirs Just i Pastor on la comunitat de Sant Egidi acull la processó i ofereix cants i pregàries, l'arquebisbat de Barcelona on els rep el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, i, finalment, a l'església de Santa Anna, seu de l'Hospital de Campanya on finalitza la veneració de la relíquia del sant.

Un regal de sant Francesc

La relíquia és el mantell que Sant Francesc d'Assís va regalar a santa Elisabeth d'Hongria. Elisabeth era la reina de Turíngia que casada amb Lluís van esdevenir dos reis molt cristians. Ella es cuidava molt dels pobres fins al punt que quan el seu comtat va patir una fam molt greu no va dubtar en vendre el patrimoni de la cort per donar-ho als pobres.

La història també reflecteix que quan els primers frares van arribar a Turíngia Elisabeth els va acollir i els va construir una capella. En agraïment a la seva acollida i generositat, sant Francesc li va regalar el seu mantell. Aquest mantell s'ha conservat fins als nostres dies ja que els reis d'Alemanya van tornar-lo als caputxins de França i fins al dia d'avui l'han tingut.

"En els nostres arxius consta la devoció del rei de França per aquest Mantell i inclús la reina se'l posava de tant en tant", afirma un dels caputxins europeus. "El Mantell és un record vivent de la presència de Francesc i de la seva vivència de l'Evangeli i ens convida a nosaltres a viure aquesta radicalitat evangèlica".

Despullar-se de l'egoisme

En aquesta mateixa línia s'expressava el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, al rebre la processó dins el Palau Episcopal: "És ben fàcil despullar-se d'una roba, d'un vestit, però és molt difícil despullar-nos del nostre egoisme i posar-se a disposició de Déu, tal com aprenem de sant Francesc d'Assís.

El Mantell ha continuat la seva presència tot el cap de setmana, amb una pregària dissabte a la nit a l'església dels caputxins de Pompeia a Barcelona i amb una Eucaristia el diumenge al matí".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.