Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Mans Unides) Mans Unides ha aprovat, ja, 45 projectes d'emergència, per un import proper als 1,2 milions d'euros, destinats a donar resposta a les peticions d'ajuda que l'ONG rep, diàriament, dels seus socis locals en els països més pobres del món.

"Des dels primers dies de la pandèmia, la nostra tasca habitual es va veure alterada i ens vam veure obligats a donar suport a iniciatives d'emergència dirigides a les poblacions amb les que treballem. No obstant això, vam entendre la greu situació com "una circumstància més”, és a dir, una dificultat que se suma a les que ja patien les comunitats més vulnerables, que són a les que Mans Unides acompanya des de fa 60 anys", assegura Clara Pardo, presidenta de l'ONG.

Des del començament de la crisi, Mans Unides està treballant per adaptar alguns projectes, donar prioritat als altres i per estudiar i donar suport en temps rècord les sol·licituds d'emergència rebudes. "Aquesta crisi ens està plantejant reptes que mai haguéssim imaginat, però estem intentant donar resposta a aquests reptes sense perdre de vista quatre conceptes que acompanyen sempre la nostra manera de fer: proximitat, solidaritat, respecte i agilitat", assegura Pardo.

Emergència mundial

En aquesta línia s'emmarquen emergències com les aprovades a Cabo Delgado, la província més castigada de Moçambic, on la població viu sota mínims, i on la situació del conflicte armat està produint cada vegada més desplaçats. Mans Unides no podia ignorar les necessitats de 1.000 famílies de desplaçats i se'ls ha enviat més de 50.000 euros destinats a la compra d'aliments i material higiènic.

A Haití, a l'àrea rural de Thomazea, el confinament està també causant greus problemes a les poblacions camperoles, que practiquen l'agricultura de subsistència. Mans Unides ha enviat 40.000 euros per comprar aliments, productes agrícoles i productes d'higiene per a 350 famílies empobrides. A més, se'ls està donant suport en tasques de prevenció del contagi del virus i en la instal·lació de punts de rentat de mans i desinfecció de llocs públics i cases particulars.

A l'Índia, a l'estat de Madhya Pradesh, un dels més pobres del país, Mans Unides ha enviat fons per produir, comprar i distribuir kits de menjar, màscares i productes desinfectants per a 1.750 famílies, que pertanyen als grups de risc: persones amb discapacitat , gent gran, persones amb sida, tuberculosi i malalts en general.

Aquests són només alguns exemples de la feina d'emergència que està duent a terme l'Organització en aquests mesos i que s'ha traduït en 14 projectes d'emergència a Àsia, 20 a Àfrica i 11 a Amèrica Llatina, "encara que aquestes xifres s'incrementen gairebé cada dia i, vista la situació, creiem que seguiran fent-ho durant bastant temps", assegura Clara Pardo.

Des del primer moment, l'ONG treballa al costat dels seus socis locals per donar solució a les dificultats amb les què s'enfronten els col·lectius de població més vulnerables per causa de la pandèmia i per les mesures adoptades pels governs de molts països per evitar la propagació del virus. "Unes mesures que, si bé sembla que estan frenant el contagi per coronavirus, estan impedint, també, a bona part de la població mundial i sobretot als més vulnerables, afrontar les seves necessitats diàries", assenyala Pardo.

Al límit de la supervivència

"La crisi ha posat al límit de la supervivència a milions de persones que viuen en països econòmicament molt empobrits, els estats poden donar una resposta molt limitada a aquestes necessitats o ni tan sols poden donar resposta", lamenta la presidenta de Mans Unides.

"La disjuntiva entre morir de COVID-19 o de fam és una cosa que mai, cap ésser humà, hauria de plantejar-se. No obstant això, els missatges que estem rebent a Mans Unides ens fan plantejar-nos que aquesta disjuntiva és ja una realitat per a milions de persones", denuncia Pardo.

Amb només una mica d'empatia podem adonar-nos del que significa aquesta emergència més enllà de les nostres fronteres, entre els que menys tenen; on l'accés a l'aigua és una quimera per a milions de persones, on els sistemes de salut són només accessibles per als que poden pagar-los i on una part de la població ja vivia diàriament amb greus, gravíssimes, dificultats econòmiques", denuncia Clara Pardo.

L'ONG considera que és urgent donar suport amb mesures eficaces a aquests països que "no poden retrocedir gens ni mica en els seus nivells de desenvolupament ni en els èxits aconseguits amb els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni o amb els actuals Objectius de Desenvolupament Sostenible. Un pas enrere seria un desastre i un retrocés gran seria una catàstrofe humana, econòmica, social i política que el món no es pot permetre", adverteix la presidenta de Mans Unides.

"Per això, Mans Unides ha llançat una campanya d'emergència. Demanem la col·laboració de tots perquè, ara, més que mai, l'ajuda als països del Sud és vital perquè ells no es quedin de nou enrere i puguin també recuperar-se de la crisi que ha comportat la pandèmia", insisteix Clara Pardo.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.