Vés al contingut
Catalunya Religió
sant-joan-deu-manresa-1
Fotografia: Sant Joan de Déu.
Galeria d'imatges

Sant Joan de Déu Nou dècades de presència a Manresa amb valors com el compromís, la generositat i l'hospitalitat. La capital del Bages ha homenatjat aquest dijous els germans de Sant Joan de Déu pel treball de gestió de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, de la Fundació Althaia. En l’acte també s'ha inaugurat una exposició permanent que recull les diferents transformacions que ha viscut el centre sanitari des que va obrir les portes el 1932 fins a l'actualitat.

L'exposició que s'ha inaugurat aquest dijous valora el treball tant assistencial com social realitzat per professionals de la sanitat i la societat civil a través del voluntariat. També dels germans que han estat presents durant nou dècades.

El Sanatori de Sant Joan de Déu va començar a operar el 1932 gràcies a la generosa donació de Francesc March Muntada, un comerciant de Manresa. En el seu testament va deixar una part de la seva fortuna per a establir un asil que atengués nens necessitats. En conèixer el compromís i els valors dels germans de Sant Joan de Déu, va deixar escrit en el seu testament que ells haurien d'encarregar-se de la seva gestió.

Inicialment, el sanatori es va concebre com un centre d'atenció infantil, però al llarg dels anys, l'equipament s'ha anat expandint i adaptant a les necessitats i als canvis de la societat.

Durant 89 anys, des de 1932 fins a 2021, la comunitat de germans de Sant Joan de Déu ha estat present físicament a l'hospital de manresa

En l'actualitat, Sant Joan de Déu de Manresa és un hospital d'avantguarda, equipat amb tecnologia moderna i reconegut com una institució de referència en el sistema sanitari català. Abasta la major part de l'atenció especialitzada hospitalària a les comarques centrals, gràcies a les transformacions que ha experimentat i al suport de diverses persones i institucions, entre elles l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu.

Durant 89 anys, des de 1932 fins a 2021, la comunitat de germans de Sant Joan de Déu ha estat present físicament a l'hospital, sent un dels membres fundadors de la Fundació Althaia i formant part del seu Patronat fins al 2022.

Nous reptes

Al llarg dels anys, la governança de la institució que ha gestionat l'hospital ha anat canviant en funció de la realitat social del moment. La modificació dels estatuts d'Althaia aprovada l'any passat suposa una nova i diferent vinculació entre la Fundació i l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu.

Les dues institucions han buscat la manera d'establir nous vincles que permetin preservar projectes i àmbits de treball fomentant els valors i l'hospitalitat que s'han anat desenvolupant fruit de la relació entre les dues organitzacions.

En aquest sentit, es manté la coordinació i el suport mutu en el voluntariat, acció social, solidaritat, cooperació internacional i atenció espiritual. A més, l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu serà present en el nou Consell Consultiu d'Althaia, amb les figures del conseller general, Joaquim Erra, i el director general de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, Manel del Castell.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.