Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts

(Sant Joan de Déu) Compromesos amb alleujar el patiment i amb la cura de la vida, l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, l'Orde de Religiosos Camils ​​a Espanya, Hospitals Catòlics de Madrid, la Conferència Espanyola de Religiosos CONFER i la Federació Nacional LARES han presentat aquest dimecres una jornada oberta per mostrar el seu posicionament sobre la Llei d'Eutanàsia que entra en vigor aquesta setmana i han signat un manifest conjunt.

Consideren que ”des del respecte a la dignitat humana s'exigeix ​​no danyar la vida ni la integritat personal, sinó promoure i tenir cura de la vida, actuant per alleujar el sofriment. En aquest context, la sedació pal·liativa correctament indicada, quan no són efectives altres mesures, i administrada previ consentiment del pacient, respecta i humanitza el procés de la fi de la vida mitigant el patiment intens i incoercible”.

En el manifest constaten que “la societat pot fer possible que persones amb vides fràgils o molt limitades es trobin integrades i acollides, dedicant prou recursos sanitaris i socials que facin possible afrontar aquestes situacions”. I per això ofereixen el seu servei i vocació: “Oferim el nostre compromís amb la humanització de la cura de la vida de les persones sense pretendre allargar-la o escurçar-la irresponsablement”.

També aquesta setmana l’Ateneu Universitari Sant Pacià, en col·laboració amb l’Institut Borja de Bioètica-URL, publiquen una sèrie de vídeos amb diversos professionals de la medicina i del pensament i la bioètica en aquesta mateixa línia de reflexió.

Temor a una cultura del descart

Com a delegat general dels Religiosos Camils, compromesos amb una mort digna des de fa més de 400 anys, José Carlos Bermejo ha promogut l'adhesió al manifest. “Ens fa por que la llei de l'eutanàsia desmotivi a persones que necessiten cures per viure dignament i amb sentit; que interessos espuris generen demanda d'ajuda o execució d'eutanàsia; que disminueixi el compromís social per sortir al pas de la soledat no desitjada i de les cures dignes a la dependència, així com pràctiques indiscriminades de sedació no correcta. En definitiva, ens fa por una cultura del descart al voltant del sofriment i del morir”.

Per això, Bermejo ha destacat que el Centre Sant Camil ha inclòs en el seu Codi Ètic el rebuig a qualsevol plantejament eutanàsic: “Com a institució pertanyent a l'Església Catòlica seguim les seves directrius morals i apostem per cuidar i acompanyar a les persones a la fi de la vida i als seus éssers estimats”. Pel que ofereixen acompanyament integral i holístic, respectant les voluntats anticipades dels pacients.

Compromís que comparteixen a l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, referents a l'atenció pal·liativa i els malalts crònic a Espanya des de la seva implantació de fa ja més de 30 anys. El director del departament d'Ètica a Sant Joan de Déu, José María Galán, ha explicat: “Percebem una creixent sensibilitat social davant el patiment a la fi de la vida i volem expressar públicament que seguim comprometent-nos amb la pal·liació del dolor i el sofriment humans, oferint l'aplicació eficaç d'unes cures pal·liatives de gran qualitat que, alhora, respecten la vida sense provocar la mort. Confiem que la nostra capacitat d'acollida, acompanyament i cura de les persones en les fases finals de la vida alleujaran el seu patiment. I ens fem solidaris amb elles a través de la nostra Hospitalitat per ajudar-los a afrontar l'últim període de la seva vida que pot ser experimentat com el més difícil viure”.

Per la seva banda, el germà Amador Fernández, Superior Provincial, ha destacat: “Amb el nostre model d'atenció centrat en la persona donem suport al dret a la vida digna i a la bona mort, una mort que pot ser viscuda amb garantia d'acompanyament i cures adequats, sense complicacions".

Així mateix, han mostrat el seu suport al manifest Juan Vela, president de LARES Federació; Olga Ginés, presidenta d'Hospitals Catòlics; i Rosa Abad, responsable de l'àrea sociosanitària de CONFER, en una taula rodona sobre l'activitat de cura a la fi de la vida. Prèviament, la jornada va començar amb la ponència ‘Cuidar al final. Posicionament ètic’ a càrrec de José María Galán González-Serna.

Després de la lectura del manifest, les entitats convocants han convidat a adherir-se a altres congregacions i associacions catòliques dedicades a la cura de la salut, així com a professionals sociosanitaris.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.