Vés al contingut
Catalunya Religió

Entrevista al salesià Rafael Gasol, salesià de la comunitat de Valdocco

(Alberto López Escuer –Salesians) Els Antics alumnes de Salesians Pamplona han entrevistat Rafael Gasol, salesià de la comunitat de Valdocco de Torí encarregat d'acollir els grups que volen conèixer els llocs on va viure Don Bosco. En l'entrevista Rafael parla de la seva vocació d'església, dels joves... Transmetent d'una manera senzilla i profunda la seva vida d'entrega a la congregació i als joves.

Qui és Rafel Gasol? Presenta't si us plau.

Un salesià sacerdot que està vivint a Torí acollint als grups que desitgen conèixer els orígens de Don Bosco en Valdocco i els llocs salesians.

Com vas conèixer als salesians?

Era un xaval d'un poble de Lleida que va tenir una beca per estudiar a Barcelona. Em va tocar anar als salesians d'Horta. Així vaig començar a conèixer i estimar "tot lo salesià"

Quin episodi de la vida de Don Bosco et crida l'atenció?

Les seves passejades pels carrers, places i presons de Torí. La seva presència entre els joves necessitats. D'aquí va sorgir la necessitat de crear un mètode de prevenció de la mort juvenil.

Què suposa per a tu ser destinat als llocs on va viure Don Bosco?

Una sorpresa. Una oportunitat de servir. Un aprenentatge constant. Una gràcia

Com és un dia en la teva vida?

Despertador de matinada, 5.30, ja que tinc la missa a les FMA a 4 km. Des de les 8 estic al despatx preparant les visites del dia. Després, visites guiades, reunions o compilació de peticions que arriben per correu electrònic. Temps per preparar nous materials i d'atenció als voluntaris. Estones comunitaris de pregària, menjars, fraternitat.

Quines han estat les persones referents en la teva vida?

A mi m'ha marcat la qualitat humana i cristiana de la meva família i la convicció per l'essencial (joves pobres, educació, evangelització) d'alguns germans salesians amb els que he viscut i treballat. Ells m'han portat a tenir un referent fonamental, Jesucrist. Ells m'han portat a descobrir l'Evangeli salesià.

Com es pot fer vida la frase "Signe i portador de l'amor de Déu als joves"?

Vivint el que acabo de dir, "l'evangeli salesià", al costat d'ells, amb naturalitat, cada dia.

A quins reptes creus que s'enfronten els cristians del segle XXI?

Viure l'Evangeli en el món, les 24 hores del dia, amb naturalitat, alegria i convicció. Ser gent que es va enamorant de Jesucrist, perquè ho segueix descobrint, estimant i contemplant cada dia. Ser factors de comunió entre els pobles, religions, diversitats. Ser respostes concretes davant les injustícies del món.

Com veus els joves respecte a l'església?

El papa Francesc està il·lusionant els joves cristians. La majoria dels altres joves, però, són força indiferents respecte a Déu, i per tant, de l'Església i de la religió. Més que mai avui és necessari el treball constant, poc brillant, però a la llarga fonamental, d'acompanyament dels grups d'adolescents i de joves en el creixement de la fe. Això és possible si hi ha comunitats cristianes d'adults que tenen paciència i els donen espai i protagonisme. Aquí està el present i el futur de l'Església.

El millor moment de la teva vida?

Cada avui.

Què creus que els diria Don Bosco a la Família Salesiana actual?

Que està content i sorprès que el seu carisma hagi arribat a tants. Que demana imaginació i creativitat per donar respostes concretes als joves necessitats. Que no ens oblidem de transmetre els valors educatiu-evangelitzadors a les noves generacions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.