Vés al contingut
2 Catalunya Religió ds. 21/01/2023
la-caixa-oftalmologia
Fotografia: Fundació "la Caixa".

Fundació "la Caixa" L’equip d’oftalmologia de l’Hospital Clínic Barcelona ha dut a terme, de forma voluntària, revisions oftalmològiques a prop de 200 nens i nenes participants del programa #Invulnerables de CaixaProinfància, provinents de Manresa, Ripoll – Sant Joan de les Abadesses, Lleida, Banyoles i Figueres. Per a molts d’ells, ha estat la primera vegada que assisteixen a una revisió mèdica dels seus ulls.  

La jornada s’emmarca en la campanya '#Invulnerables amb visió' impulsada pel programa #Invulnerables de sor Lucia Caram, la Fundació “la Caixa” i Natural Òptics Group, amb el suport del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, que facilita les aliances arreu de Catalunya amb centres sanitaris públics i privats.

A la jornada d’aquest dissabte 14 de gener a l’Hospital Clínic hi ha assistit el director general de l’hospital Clínic Barcelona, Josep M. Campistol; la directora de la Fundació del Convent de Santa Clara, Lucía Caram; la directora corporativa de Programes Socials de la Fundació ”la Caixa”, Montserrat Buisán; Ignasi Solé, conseller delegat de Natural Optics Group; i Alfredo Adan, director de l’Institut Clínic d’Oftalmologia.

La revisió ha estat realitzada per un equip encapçalat pel Bernardo Sánchez-Dalmau, cap del Servei d’Oftalmologia, i format per nou especialistes en oftalmologia, cinc optometristes i personal administratiu. Des de Natural Optics Group, empresa nacional referent dins del sector de l’òptica amb més de 30 anys d’història i 700 òptiques associades, han aportat també un equip de professionals.

La Fundació del Convent de Santa Clara i l’Espai Francesc d’Assís, col·laboradors del programa #Invulnerables, també han participat en l’esdeveniment posant a disposició 22 voluntaris que han organitzat i acompanyat els menors i els seus pares. En total, més de 50 persones provinents de diversos sectors han col·laborat de manera voluntària per fer possible aquesta revisió oftalmològica.

És important fer revisions oftalmològiques perquè si un infant mai ha vist bé, no sap distingir si el que veu és normal o no

L’Acadèmia Americana d’Oftalmologia afirma que els problemes visuals afecten un de cada quatre nens en edat escolar i que un 25% de la població estudiantil és susceptible de tenir problemes no detectats com la miopia, hipermetropia, astigmatisme o ull gandul. 

Des del servei d’oftalmologia de l’Hospital Clínic, es transmet que la visió es desenvolupa durant els primers 6-7 anys de vida, per això es recomana que els nens i nenes tinguin una avaluació de la seva visió quan entren a l’escola, al voltant dels quatre anys i repetir el control una vegada a l’any. Independentment de si presenta símptomes o no, és important fer la revisió, perquè si un infant mai ha vist bé, no sap distingir si el que veu és normal o no, i per tant tampoc ho dirà. A més, una mala visió va sovint lligada a problemes d'autoestima i autoconcepte, fracàs escolar o aïllament, i això condiciona el dia a dia a l’escola de molts infants. Alguns no saben que han de dur ulleres o els fa vergonya dir que no hi veuen bé. Quan es corregeix el problema visual la realitat del nen canvia completament.

Gairebé 2.800 infants atesos en sis anys

'#Invulnerables amb visió' va néixer l’any 2018 amb l’objectiu de vetllar per la salut visual dels nens com a un pas indispensable per garantir el seu benestar integral i el suport fonamental per al seu desenvolupament cognitiu. Des de llavors, s’han realitzat vuit jornades de revisions oftalmològiques a diferents centres de referència de Catalunya, comptant amb la suma de voluntats públiques i privades. 

Es tracta d'una iniciativa contra la pobresa infantil impulsada per Sor Lucía Caram i la Fundació “la Caixa”, a través de CaixaProinfància. El programa treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària fomentant la igualtat d’oportunitats a través de la col·laboració públicoprivada. Actualment, es desenvolupa en 13 municipis, formant 15 xarxes de treball de la mà de les administracions locals i de 45 entitats socials. El programa es troba present allà on els indicadors de la Generalitat marquen on la pobresa infantil té més impacte: Manresa, Manlleu, Tarragona, el Vendrell, Tortosa, Lleida (barris de la Mariola, Secà de Sant Pere, Balafia i Pardinyes), Girona, Salt, Figueres, Lloret de Mar, Banyoles i Ripoll – Sant Joan de les Abadesses. Des que el programa es va posar en marxa fa sis anys, s’han atès a gairebé 1.516 famílies i un total de 2.794 infants.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.