Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri-CR) “No us porto bones notícies, ni són bons temps per a la infància i la família”. Així ha valorat la dominica Lucía Caram la situació de la pobresa infantil a Catalunya per justificar la implicació de tot tipus d’institucions per erradicar-la. Després d’anys de crisi, “a Catalunya la pobresa infantil és estructural i greu”.

Sor Lucía ha presentat aquest dimecres el balanç d’Invulnerables, la iniciativa contra la pobresa infantil a Catalunya impulsada per la Fundació “la Caixa”, a través del programa CaixaProinfància amb el suport de la Fundació del FC Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Després de tres anys actualment están presents en 11 municipis, formant 14 xarxes de treball amb les administracions locals i de 49 entitats socials. En total, des del programa s’està atenent a gairebé 700 famílies i un total de 1.144 infants. “La col·laboració público-privada està en l’ADN del nostre país”, ha destacat.

Caram ha remarcat les dades dels informes sobre pobresa infantil -“que tenim en el nostre KM0”- i que parlen d’un 28,6% dels menors. Aquestes xifres es disparen en les famílies monoparentals a un 40% de nens en risc de pobresa. I, per exemple, provoquen que hi haig un 31% dels infants a Catalunya amb sobrepès o obesitat, “no perquè passin gana, sinó per una mala alimentació”.

Mirar amb esperança

Invulnerables treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària fomentant la igualtat d’oportunitats. El programa es troba present allà on els indicadors de la Generalitat marquen que la pobresa infantil té més impacte: Manresa, Manlleu, Tarragona, El Vendrell, Tortosa, Lleida (barris de la Mariola, Secà de Sant Pere, Balafia i Pardinyes), Girona, Salt, Figueres, Lloret de Mar, Banyoles i Ripoll-Sant Joan de les Abadesses.

A través de l’educació, el reforç extraescolar, o el suport a les famílies, la iniciativa vol “construir un model de societat i de país on els més vulnerables no siguin els més perjudicats”. Per això, “volem mirar als rostres amb esperança, no fer pena” i promoure que “tothom s’hi impliqui”, ha demanat Caram.

Durant la presentació al Museu Marítim de Barcelona s’ha projectat el videoclip "Vaixell dels nens" que es va gravar fa dues setmanes al Moll de la Fusta amb infants atesos per Invulnerables i que mostra aquesta visió esperançada i positiva de la lluita contra la pobresa infantil. Segons Caram, “deixem d’estar en un societat ferida quan guarim les ferides d’aquests petits”.

A més de Sor Lucía Caram, han participat en l’acte Montserrat Buisán, directora de l’Àrea de Pobresa i Salut de la Fundació Bancària “la Caixa”; Carmela Fortuny, vicepresidenta de la Diputació de Barcelona; Elvira Mata, directora del Museu Marítim de Barcelona; Ricard Font, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; i Tono Tombas, patró de la Fundació del Barça. Buisán ha destacat que “l’educació és la palanca per canviar la vida d’aquests nens”.

A través de l’aliança amb el FC Barcelona i la seva Fundació, i amb el suport de la Confederació de Penyes, s’han realitzat més de 100 xerrades de conscienciació. A més, a tots els territoris on actua el programa s’ha implementat el programa Futbol Net, arribant a gairebé 400 nens i nenes d’Invulnerables.

A aquestes xifres s’hi suma l’aposta per l’EspaiCaixa Francesc d’Assís a al convent de Sant Clara de Manresa. Un espai en el qual, a través de CaixaProinfància, es realitza una acció directa que arriba a 103 famílies i 212 menors.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.