Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Aquest diumenge 11 de febrer va morir a l'edat de 74 anys Joan Mora Pedra, rector de la parròquia del Carme i impulsor de la Fundació Jericó. Durant molts anys ha estat una cara visible de la solidaritat a la ciutat de Lleida, ajudant als col·lectius més vulnerables. Entre les seves fites hi ha la creació d'un servei de repartiment d'aliments i haver cedit part de la seva parròquia temporalment a un grup d'ortodoxos de la ciutat. Va ser però especialment notòria l'acció d'ajut i acollida realitzada des de la parròquia, que va acabar cristal·litzant en la Fundació Jericó. Mora va rebre la Medalla de la Peria a la Solidaritat 2016.

La seva tasca ha rebut el reconeixement públic de tota la ciutat aquests dies. La seva mort ha tingut una repercussió als mitjans, generals i locals, com un editorial dedicat a La Manyana. També ha rebut paraules de comiat de personalitats com l'acalde Àngel Ros o el periodista radiofònic Cosme Garcia

Fundació Jericó, un menjador obert als més necessitats

Dels voluntaris del Centre Solidari que s'aplegaven a la parròquia del Carme de Lleida va néixer la Fundació Jericó per atendre persones sense llar i en risc d'exclusió. Un alberg i un menjador social al carrer Tallada del barri Antic. L'Hostal Àlex, que alberga els sense sostre derivats per l'Ajuntament de Lleida, a través de la seva regidoria de Benestar Social, i el menjador social ubicat al restaurant Sant Jaume.

L'atenció que s'ofereix des d'aquestes dependències no finalitza només amb l'atenció social de les primeres necessitats, sinó que la Fundació Jericó també disposa d'un servei d'acompanyament a les persones, d'ajut laboral i de reforç i assessorament pedagògic.

El col·lectiu de persones sense llar que l'ajuntament els pot derivar acostuma a ser de l’orde de 25 o 30 persones. Però pot arribar a gairebé 100 en els mesos d’hivern, quan es posa en marxa l’Operació Iglú.

Un recorregut lligat a Lleida

Joan Mora Pedra va néixer a Tragó de Noguera, Lleida, el dia 26 de gener de 1944. Va cursar els seus estudis eclesiàstics al Seminari Diocesà de Lleida on va ser ordenat prevere de mans del bisbe Aurelio del Pino, l'1 de novembre de 1966. Des de 1966 al 2001 es va encarregar de moltes parròquies disseminades a l'Alta Ribagorça. També va exercir la responsabilitat d'Arxiprest d'aquesta comarca, en diverses ocasions.

L'any 2001 va ser nomenat rector de les parròquies de Mare de Déu del Carme, Sant Joan Baptista i Sant Pere Apòstol de Lleida, formant una Unitat Pastoral. Exceptuant la parròquia de Sant Pere, que va formar part d'una altra Unitat Pastoral, la tasca al capdavant de les parròquies del Carme i Sant Joan ha estat incansable fins al darrer dia. Conjugà també aquests càrrecs amb el d'Arxiprest de la Seu Vella del 2003 al 2005, membre del Consell Presbiteral, del Consell de Pastoral Diocesà i Director del Secretariat Diocesà per l'atenció pastoral als immigrats.