Vés al contingut
Catalunya Religió dl. 21/04/2014

(Bisbat de Lleida) El bisbe emèrit de Lleida Ramon Malla i Call ha rebut sepultura aquest Dilluns de Pasqua als peus de la capella de la Mare de Déu de Montserrat, a la Catedral Nova de Lleida, després d’un funeral presidit pel bisbe Joan Piris i concelebrat per la major part dels bisbes de les diòcesis catalanes, amb el cardenal Lluís Martínez Sistach i l’arquebisbe Jaume Pujol al capdavant, així com el titular de la diòcesi de Calahorra-Logroño, Juan José Omella.

El bisbe Joan Piris ha començat la seva homilia agraint les nombroses manifestacions de condol que s’han rebut a la Diòcesi amb motiu del traspàs del bisbe Malla, produït la matinada de Divendres Sant, per seguir recordant que la celebració cristiana de la mort és sempre i abans de res l’obertura al misteri a Déu, des de Jesucrist i per la seva mediació.

Joan Piris ha glossat la figura del bisbe Malla, que “va rebre els dons de la vida i de la fe en una família cristiana i, després, va voler respondre generosament a la crida que Déu li feia al sacerdoci ministerial, i va dedicar la seva vida al servei dels altres”. I el seu pelegrinatge per les terres de Lleida ha estat ampli. “Va fer-ho fidelment des del 1966 al 1999. Hem d’agrair al Senyor aquesta dilatada i fecunda vida ministerial”. Una trajectòria que va fer sempre essent “un bon cristià i, fins als últims temps, donant exemple de delicadesa, estimació... i bon humor”.

El bisbe ha remarcat també a l’homilia com havia viscut la vida i la mort el bisbe Ramon Malla. “La seva ha estat una vida plena de dinamisme, entregada, generosa, compromesa, encarnada; plena de projectes i de realitzacions en els diferents camps de la pastoral diocesana… Però, sobretot, hi ha una cosa que és més difícil de descobrir a primera vista i en la que no abunden molt els mitjans de comunicació: la petjada que ha deixat en moltes vides”, ha dit convençut, després d’haver rebut personalment aquests dies les manifestacions de condol. “En puc donar fe recollint el testimoni de la bona gent de Lleida que ha passat aquests dies al davant del seu fèretre i que m’ho ha manifestat. ¿Us imagineu quantes persones, grups i comunitats haurà visitat i quantes germanes i germans haurà escoltat i ajudat a viure (en 18 anys de prevere i més de 30 de bisbe a casa nostra)? Donem-li gràcies al Bon Déu”.

Piris finalitzava l’homilia agraint al bisbe Ramon Malla en nom propi i també de tota l’Església diocesana “el seu servei constant, generós, i fidel durant la seva llarga vida i el seu testimoniatge fins al darrer moment”.

El funeral ha començat amb el trasllat del fèretre per sis mossens des de la capella del Santíssim, on s’ha habilitat aquests dies la capella ardent, fins al peu del presbiteri. Tots sis preveres havien estat ordenats sacerdots pel bisbe durant el seu episcopat.

Tot seguit mossèn Pardell i mossèn Tarragona, un com a director de la Casa Sacerdotal i l’altre com a ànima del Museu Diocesà, dos de les obres que han caracteritzat la gestió del bisbe Ramon, han col•locat l’estola i la casulla damunt del fèretre; mentre que mossèn Ros, qui va ser secretari de Malla durant tants anys, ha dipositat el bàcul, símbol d’haver estat pastor de la diòcesi.

En acabar la cerimònia, el secretari-canceller, Víctor Espinosa, ha llegit uns breus apunts biogràfics, abans que els sis mossens tornessin a conduir el fèretre fins a la capella de la Mare de Déu de Montserrat, en aquesta ocasió, on ha rebut sepultura.

El funeral va comptar amb l’assistència de diferents autoritats, entre les que figuraven el conseller Josep Maria Pelegrí; el delegat del Govern de la Generalitat, Ramon Farré; el vicepresident de la Diputació, Miquel Padilla; el president del Consell del Segrià, Pau Cabré; una nodrida representació de la corporació municipal, amb l’alcalde en funcions, Rafael Peris, al capdavant, i diferents delegats territorials del govern autonòmic, parlamentaris, així com una representació de les institucions andorranes, el ministre d’Exteriors i el síndic general, ja que Malla va ser copríncep d’Andorra durant la seva etapa d’administrador apostòlic del bisbat d’Urgell.

Mons. Ramon Malla Call. In memoriam. (recull fotogràfic) from MCS.Bisbat de Lleida on Vimeo.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.