Vés al contingut
Catalunya Religió

(Roger Vilaclara –CR) “Tothom pensa que la Bíblia s’ha de llegir un cop a la vida, però, si t’hi poses sol sense saber per on començar, és fàcil abandonar”, explica la germana Pilar Abellan. Per aquest motiu les monges jerònimes del Monestir de Santa Maria de Refet d’Artesa de Segre proposen llegir la Bíblia en un any i en comunitat a través de WhatsApp. Una iniciativa que han començat aquest 2021 amb la participació de 240 persones i que ja preparen per continuar el 2022.

"Llegim la Bíblia amb l’Església i fem una lectura personal, però alhora en comunitat”, diuen les germanes del santuari. L’objectiu del grup és fer de suport per poder “perseverar en la lectura”. No es tracta d’una lectura conjunta al mateix temps, però sí d’una lectura en comunitat que cadascú fa quan vol al llarg del dia. Així, a principis d’any, les monges envien una guia de lectura on s’especifica quins textos toquen per a cada dia. Després, cada divendres es recorden les lectures corresponents a cada dia de la setmana.

Una lectura que es complementa amb recursos i articles que envien per ajudar a entendre millor els diferents textos. I no només això, les germanes asseguren estar disponibles “per rebre missatges privats i resoldre dubtes o preguntes sobre les lectures”. Segons diuen, l’experiència de l’any passat els ha fet veure que algunes cites bíbliques “costen d’entendre”. En entrar al grup també demanen que “tothom, en les seves pregàries diàries, pregui per les intencions de tots els membres del grup”.

“Una lectura que creua fronteres"

Les germanes calculen que més de la meitat dels participants han aconseguit l’objectiu i saben que, els que no ho han aconseguit, “probablement ho tornaran a intentar aquest any”. Estan contentes de la iniciativa que asseguren que “és molt senzilla, però ajuda molta gent". “Ens han arribat missatges molt macos de l’experiència tan bonica que ha estat poder perseverar”, diuen.

Una iniciativa que han promocionat a través de les xarxes socials com Instagram i que ha creuat fronteres. I és que, al grup de WhatsApp, hi ha persones properes a la comunitat, però també n’hi ha de la resta de l’estat, Europa i, fins i tot, d’Amèrica del Sud.

La guia de la Bíblia proposa tres lectures per a cada dia de l’any. D’aquesta manera, en 365 dies s’aconsegueix llegir la Bíblia sencera i dues vegades els diferents evangelis. La guia la va elaborar durant 11 anys la missionera laica dels Estats Units Meg Hunter-Kilmer. Ara, amb el permís exprés de la missionera nord-americana, les monges de Refet utilitzen aquest document per “apropar la paraula de Déu”.

De fet, aquesta és la raó de ser del grup de WhatsApp. “El centre del carisma de Jeroni és la paraula de Déu”, explica la germana Pilar que parafraseja a sant Jeroni: “Desconèixer l’escriptura és desconèixer Crist”. En un inici, amb aquest objectiu, disposaven d’un grup per fer la lectura de la Bíblia, però “no tenia una data d’acabar”. La guia permet marcar-se un objectiu i acompanyar en la lectura al mateix temps.

De Barcelona a Refet

La comunitat de monges jerònimes es trobava al Monestir de Sant Maties de Barcelona fins que van voler fer “una experiència d’aprofundiment en el carisma”. Per aquest motiu, el 2016, van demanar al bisbe de la Seu d’Urgell un lloc on poder viure aquesta experiència. Ell va oferir el monestir de Refet on des de llavors viuen una vida rural, contemplativa i senzilla. Això sí, “obertes a què vinguin noves vocacions”, diu la germana Pilar.

Per a poder participar de la lectura del 2022, les monges demanen enviar un missatge al número de telèfon 688 803 999 per a poder començar a llegir el dissabte 1 de gener.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.