Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Càritas Barcelona) L’edifici Llars Horitzó, ubicat al passeig de la Rambla de Badalona, té 17 places i actualment hi conviuen 13 homes i 4 dones amb una mitjana d’edat de 70 anys. Abans d’entrar-hi no podien accedir a un habitatge per la seva situació econòmica i residien en habitacions de pisos compartits, havien patit desnonaments i/o venien de situació de carrer. A Llars Horitzó disposen d’una habitació pròpia amb bany i comparteixen espais i serveis comuns com menjador, cuina i bugaderia.

El projecte és possible gràcies a l’aliança entre la Fundació Llegat Roca i Pi, la Fundació Privada Llars Compartides, Càritas Diocesana de Barcelona i la Fundació Amorós Garriga. L’edifici era una residència per a gent gran que ha estat rehabilitada i transformada en aquest model de cohabitatge. Després d'un any en funcionament, aquest dijous 2 de desembre s'ha inaugurat.

Durant la inauguració de Llars Horitzó, les entitats han posat de manifest que es tracta d’un projecte eficaç, eficient i sostenible. També que esperen que sigui una llavor que fructifiqui, i que ajudi a sensibilitzar a la ciutadania sobre les problemàtiques que tenen les persones grans a l’hora d’accedir a un habitatge. Finalment, confien en el fet que es puguin crear iniciatives futures per atendre a més persones que ho necessiten.

Llars Horitzó pretén millorar la qualitat de vida de les persones residents i ser un model de convivència alternatiu per a un envelliment digne i en companyia. Les persones que hi conviuen són autònomes en el seu dia a dia, però compten amb l’acompanyament d’una educadora social de l’equip de la Fundació Llars Compartides, que és l’entitat que gestiona el projecte. Durant els matins aquesta professional els dona suport i treballa amb ells i elles per enfortir els seus vincles socials i la participació en l’entorn.

Un any en funcionament

Fa poc més d’un any que van començar a conviure les primeres persones residents a Llars Horitzó. El valor afegit del projecte és que dóna resposta als reptes de l'envelliment, l'accés a l'habitatge, i la soledat, a més de les baixes pensions. El projecte fomenta l’autonomia personal de les persones residents i les apodera perquè participin activament en la seva sostenibilitat. Totes les persones residents fan una aportació econòmica mensual per cobrir les despeses de subministraments i manteniment de l'edifici, però aquesta no supera el terç de la seva pensió.

Conviure a Llars Horitzó els ha permès minimitzar la seva vulnerabilitat, enfortir els vincles relacionals i millorar el seu benestar emocional, social i econòmic, perquè han pogut accedir a un habitatge digne, assequible i accessible. Compartir també ajuda a combatre la soledat, i això repercuteix de manera positiva en la seva salut.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.