Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Sant Joan de Déu) Des de fa un any, la Fundació Germà Tomàs Canet acompanya i cobreix totes les necessitats bàsiques de famílies que s'han quedat en situació de sense llar al Bages perquè puguin tenir una vida millor. Aquest dimecres l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, juntament amb diferents regidors i regidores del consistori, han visitat el Centre Residencial d’Emergències Socials ubicat a la Llar Sant Joan de Déu. El centre es va posar en marxa el 2020, però la pandèmia havia impedit fer cap acte oficial d’inauguració. Durant la visita han estat acompanyats per la directora de la Fundació, Anna M. Prats, el sotsdirector, Francisco Gea, el president del patronat, Salvador Maneu, i la coordinadora de la Llar, Vanesa Mangas.

En col·laboració amb l'Ajuntament de Manresa, la fundació va decidir obrir aquest Centre Residencial d'Emergències Socials (CRES) a la Llar Sant Joan de Déu, que era l’antiga llar de les germanetes dels pobres, amb l'objectiu de poder acollir totes les persones que estiguessin en una situació de vulnerabilitat i exclusió social greu. Tant la fundació com l'Obra Social Sant Joan de Déu treballem, dia a dia, perquè ningú no quedi enrere i tothom pugui tenir un plat a taula i un llit on dormir.

En tot aquest any, l'equipament ha assistit més de 10 persones cada mes que s'han trobat sense llar de manera sobrevinguda, sobtada, oferint-los també el suport socioeducatiu necessari per poder recuperar les capacitats i els recursos per viure de manera autònoma en un entorn comunitari. La voluntat del centre, gestionat per la Fundació Germà Tomàs Canet, és que tothom pugui viure de la millor manera possible. L’alberg social compta amb un total de 9 habitacions destinades a persones soles o a famílies amb menors d’edat a càrrec seu i té una capacitat màxima de 18 places.

El període de temps a l'entitat depèn de les necessitats i la voluntat de cada cas. L'estada mitjana ha estat de 53 dies per persona, una xifra que va créixer fins als 78 dies en aquells casos en els quals es va superar amb èxit el període d'acollida. De fet, el percentatge de persones ateses ha anat ascendint: en els darrers set mesos comptabilitzats (entre novembre de 2020 i maig de 2021) l’ocupació mitjana ha estat del 68,5%. En total, l'equipament ha donat servei a 63 persones.

Més serveis per altres col·lectius vulnerables

A banda d'haver-hi el Centre Residencial d'Emergències Socials de Manresa, a la Llar Sant Joan de Déu també s'hi desenvolupen més projectes juntament amb altres institucions i entitats: les dutxes socials –un espai perquè tothom qui ho necessiti pugui dutxar-se en condicions dignes i accedir a roba neta-, la Unitat Dependent de residència per a presos en tercer grau i el Centre d'Acollida per a Persones Refugiades dins el marc del Programa de Protecció Internacional.

Temàtica
Territori
Institucions
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.