Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) Tenim uns bisbes sensibles amb la litúrgia; tenim 100 anys de tradició de renovació litúrgica a Montserrat, “on podem anar a pouar de la millor tradició litúrgica"; tenim el Centre de Pastoral Litúrgica (CPL) de més de 50 anys, “una institució magnifica que quantes altres diòcesis voldrien tenir”; tenim Institut Superior de Litúrgia de Barcelona (ISLB), també impulsat pel bisbe Pere Tena; i tenim el treball conjunt dels delegats de Litúrgia de la Tarraconense. Tot això és el que tenim a l'Església catalana que permet afrontar el repte que planteja la nova carta pastoral conjunta dels bisbe catalans: "Evangelitzats per la litúrgia, enviats a renovar el món amb misericòrdia".

El text es va presentar aquest dijous en un acte al Seminari Conciliar de Barcelona presidit per l'arquebisbe Joan-Enric Vives, secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense. La presentació més extensa del document la va fer el litúrgista Jaume González Padrós, director del ISLB. Padrós va relatar tots aquests instruments que fan possible consolidar la renovació litúrgica a Catalunya. Va explicar que en aquest nou text episcopal “no hi hem d’anar buscar aportacions original o inèdites" perquè sobretot "és una memòria i una exhortació". Però aquesta memòria és cada vegada més necessària en una Església amb una rica tradició litúrgica. Cal que “se’ns recordin els tresors preuadíssims” que el cristians tenen en la litúrgia.

Entre altres reptes, el text episcopal destaca la necessitat d'afavorir la participació en les celebracions, que la litúrgia estigui base de l’espiritualitat, i la formació dels fidels, per fer realitat els plantejaments del Vaticà II: que la litúrgia sigui "la font i el cimal" de la vida cristiana.

En l'acte també va intervenir el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Joan Planellas, que va remarcar que la litúrgia només té sentit si porta a una vida cristiana. Hi una estreta relació, "uns vasos comunicants, entre litúrgia i vida”: “L’eucaristia ha de portar a l’acció, a l’evangelització, en definitiva a ser cristians autèntics en els nostres dies”. El rector de l'Ateneu Universitari Sant Pacià, Armand Puig, va refermar aquest lligam entre litúrgia i vida i va demanar acabar amb la oposició "entre pregària i acció". Per això, el text episcopal se centra en el lligam entre litúrgia i misericòrdia.

L'arquebisbe Vives va explicar que s'havia volgut fer un document breu, publicat durant el temps d'Advent, coincidint amb el centenari del IV Congrés Litúrgic de Montserrat i els 50 anys de la reforma litúrgica del Vaticà II. Fa 25 anys el bisbes catalans també van publicar una carta sobre la litúrgia coincidint amb el III Congrés Litúrgic. "És un signe de comunió episcopal que els bisbes de la Tarraconense puguem escriure junts aquest text”. També va recordar que va ser un tema central del Concili Provincial Tarraconense.

Per Vives, la insistència en la importància de la litúrgia, i la continuïtat d'aquests esdeveniments són una invitació a perseverar: "Perseverar no és rutinari; el perseverar de l’Evangeli és el perseverar que ens fa créixer”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.