Vés al contingut
Catalunya Religió
[Foto: CPL]
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) La primera edició del Memorial Pere Tena que atorga el CPL el va rebre la millor tradició litúrgica de Catalunya, l'Abadia de Montserrat. La segona edició va ser pel bisbe de Lleó Julián López i el claretià Joan M. Canals, pel seu treball des de la Conferència Episcopal Espanyola. I aquesta tercera edició ha arribat a Llatinoamèrica, amb el premi a l’arquebisbe de Puebla, Víctor Sánchez Espinosa, un dels apòstols de la renovació litúrgica a Mèxic i a tot Llatinoamèrica.

Aquest dimecres al vespre Sánchez Espinosa va rebre el tercer Memorial Pere Tena en un acte celebrat a l'Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona. "Els darrers anys bona part dels liturgistes de Mèxic s'han format a l'Institut de Litúrgia de Barcelona i amb els materials que ens arriben del CPL", va explicar el guardonat per remarcar la relació i la incidència que des de fa anys tenen aquestes institucions a Llatinoamèrica. La presència d'estudiants llatinoamericans a Barcelona en els centres de formació litúrgica ha estat constant. Alhora, la difusió dels materials litúrgics del CPL ha marcat la renovació postconciliar en tot el continent, gràcies en bona part al prestigi internacional de Pere Tena.

L'arquebisbe de Puebla va reconèixer també el mestratge que per molts va tenir el bisbe Tena, "un pedagog de la litúrgia". També va remarcar com el Consell Episcopal Llatinoamericà (CELAM) amb el qual ha col·laborat molts anys, ha contribuït "a posar el nostre continent en estat de missió permanent" i portar la litúrgia també "als allunyats".

L'acte va comptar amb la presència de l'arquebisbe Joan-Enric Vives, representant els bisbes catalans com a secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, i el va presidir el cardenal Lluís Martínez Sistach.

No deixar sense esperança els pobres

Abans del lliurament del premi, Gabriel Seguí, director de l'Institut Superior de Litúrgia de Barcelona, va fer un recorregut per la implicació en la renovació litúrgica després del Vaticà II a les esglésies Llatinoamericanes. Seguí, que ha viscut diversos anys a Llatinoamèrica, va remarcar el sentit "d'una litúrgia que no sigui ritualitzada".

La situació de pobresa i violència que ha viscut permanentment el continent "no ha estat ignorada per la reforma litúrgica". Segons Seguí, "la litúrgia desperta els cristians i revela la mentida dels qui pretenen atorgar a la voluntat divina la injustícia i la pobresa". "Crist no exigeix sang humana per regar la terra, sinó un lliurament al servei" i "es tracta de no deixar sense esperança els pobres i protegir al poble cristià de la manipulació i de l'engany" va assegurar. Com a exemple va recordar que el mateix beat Òscar Romero va ser martiritzat mentre celebrava l'Eucaristia.

Seguí també es va referir al protagonisme de Sánchez Espinosa en la renovació litúrgica a Llatinoamèrica i la seva implicació en mantenir els lligams amb els centres de formació litúrgics catalans: "Don Víctor és el Pere Tena de Mèxic"

La reforma litúrgica ha arribat per quedar-se

El president del CPL, Jaume Fontbona, va agrair la presència del bisbe de Puebla a Barcelona i la seva participació en la Jornada sobre "Litúrgia i Fe" que es va celebrar al Seminari el mateix dimecres al matí. Va explicar que el premi "vol reconèixer que a Llatinomèrica la reforma litúrgica també ha arribat per quedar-se".

L'acte es va tancar a l'església del Seminari amb un concert d'orgue de Ricard Rovirosa i l'ofici de vespres. També es va obsequiar als assistents amb l'edició d'un article publicat per Sánchez Espinosa a la revista Phase i amb un nou llibre inèdit de Pere Tena. El liturgista Josep Urdeix ha recuperat un escrit que havia preparat el bisbe Tena amb motiu de la visita de Benet XVI a Barcelona sobre la dedicació d'una església: Una casa, una taula, un sol cor.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.