Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Palau Robert) Ja es pot visitar al Palau Robert l'exposició Kosmos Panikkar. En l'acte inaugural d'aquest dimecres, el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Joan-Elies Adell, va afirmar que l'exposició dedicada a Panikkar al Palau Robert pot fer que el gran públic conegui millor l’obra de Panikkar, l’autor català contemporani amb més projecció internacional. Adell va afirmar que la paraula és el misteri central que se situa en el mateix cor de la realitat i va destacar que l’exposició recull exclusivament les paraules del filòsof i teòleg per aproximar-se a les seves reflexions i pensament d’una manera directa.

Al seu torn, el comissari de l’Any Panikkar i cocomissari de l’exposició del Palau Robert, Ignasi Moreta, va explicar que la Generalitat s’ha compromès a fons amb l’Any Panikkar, que pretén donar a conèixer el pensament del filòsof. Moreta va recomanar escoltar-lo d’una manera crítica per veure fins a qui punt les reflexions i intuïcions de Panikkar són útils per pensar el nostre món. També va destacar que Panikkar deixa una obra molt extensa que ens ajuda a pensar i que la seva pretensió era incidir en la seva societat.

Xavier Serra, cocomissari de l’exposició, va centrar la seva intervenció en la proposta expositiva, detallant-ne el contingut i les diverses facetes del personatge. Serra va remarcar que les tres dimensions de les quals parla Panikkar, la còsmica (naturalesa), la humana (ésser humà) i la divina (Déu) s’han d’integrar, en contra del que s’ha fet en el món contemporani, que les ha dispersat.

L’exposició “Kosmos Panikkar” pretén difondre i debatre entre la ciutadania, amb un discurs pedagògic i creatiu, l’obra excepcional i poc coneguda d’un filòsof que ha aprofundit en temes com la interculturalitat, el diàleg interreligiós i l’espiritualitat.

Aquesta és una de les activitats programades amb motiu de l’Any Panikkar, la commemoració del centenari del naixement del filòsof que han impulsat la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, amb Ignasi Moreta com a comissari. Xavier Serra Narciso i el mateix Ignasi Moreta comissarien també l'exposició, organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes i el Palau Robert, que es pot visitar de l’11 d’octubre al 3 de febrer.

Panikkar és, al costat de Ramon Llull, una de les figures més rellevants que ha donat el pensament català al món. Les reflexions de Panikkar sobre el diàleg intercultural i interreligiós contribueixen de manera decisiva a l’entesa i la comprensió entre persones que pertanyen a cosmovisions diferents, motiu pel qual afavorir la lectura de Panikkar és també afavorir la cohesió social.