Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Justícia i Pau) Aquest dimarts 3 de desembre, va tenir lloc l’acte de lliurament del XXVI Premi Voluntariat concedit pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, que enguany ha fet un reconeixement públic a Justícia i Pau, en obtenir la segona menció honorífica del certamen.

El guardó, recollit per part de Maria Bargalló, vicepresidenta de Justícia i Pau, Xavier Badia,coordinador del voluntariat de presons entre 2013 i 2019, i Josep Maria Fisa, consiliari, a l'Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú, premia la tasca del programa de voluntariat de l’entitat, en favor de la reinserció i rehabilitació de persones recluses als centres penitenciaris catalans.

El jurat ha valorat la intervenció de Justícia i Pau per la seva contribució a la cohesió social del territori, al foment d’una societat més apoderada i a la humanització de la situació a les presons, des de l’any 1987, però especialment en els darrers tres anys, en què el nombre de voluntaris i voluntàries del projecte no ha deixat de créixer. Actualment ja en són 76, la qual cosa ha permès que el 2018 es pogués donar atenció a més de 650 persones recluses i familiars d’aquestes.

Els interns i les internes són un col·lectiu especialment vulnerable, que en bona part està exposat a una exclusió social severa, cosa que es veu agreujada per la situació d'empresonament. Per això, Justícia i Pau treballa per consolidar especialment tres objectius. D'una banda contribuir a la reinserció i rehabilitació de les persones empresonades, contribuir a crear un clima de convivència i respecte dins dels centres penitenciaris i, en general, ajudar els reclusos i les recluses tant com sigui possible. En segon lloc, vetllar permanentment pel respecte dels drets humans fonamentals i la dignitat de les persones internes. Finalment, la sensibilització de l'opinió pública, per tal de donar a conèixer la realitat de la presó, promoure la participació social en la reinserció i rehabilitació de les persones recluses, i fomentar una cultura més respectuosa dels drets humans i menys punitiva, així com fer possible un model de justícia restaurativa, amb l'esperança futura d'una societat sense presons.

Juntament amb Justícia i Pau van ser guardonades la Fundació Espigoladors i la Fundació Marianao.