Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Nota de Justícia i Pau de Catalunya en defensa dels drets fonamentals i la democràcia

Davant els últims esdeveniments ocorreguts en relació a la situació política a Catalunya, les diferents comissions de Justícia i Pau de Catalunya compartim el següent comunicat.

1. Justícia i Pau de Catalunya expressa la seva extrema preocupació pels processos judicials, empresonaments i ordres de detenció que afecten en aquests moments a desenes de dirigents polítics catalans i la situació política que això produeix en el nostre país. Com ja han expressat alguns dels nostres bisbes, aquests fets provoquen una gran tensió i malestar en la nostra societat i dificulten una convivència fraternal.

2. Aquestes decisions judicials constitueixen una gravíssima violació de drets fonamentals, generadora d’un dany terrible als afectats i a les seves famílies. Així s’han expressat nombrosos organismes i ONG nacionals i internacionals de drets humans (Alt Comissionat de Nacions Unides pels Drets Humans, Amnistia Internacional, Human Rights Watch, Federació Internacional de Cristians contra la Tortura, Síndic de Greuges de Catalunya...) i juristes de reconegut prestigi.

3. Les conductes per les quals són acusades aquestes persones, ni que fossin considerades il·lícites d’acord amb la llei espanyola, en una democràcia no poden en cap cas ser considerades delictives. Menys encara poden ser motiu d’empresonament sense judici. Es tracta de conductes que van ser desenvolupades sota l’impuls de la majoria absoluta d’un Parlament democràtic d’acord amb els programes electorals presentats i amb el suport d’una proporció molt notable de la població. Es poden combatre políticament, àdhuc legalment, però mai amb l’empresonament.

4. D’altra banda, aquests empresonaments, en afectar càrrecs electes i a candidats a presidir la Generalitat, bloquegen judicialment la seva possible investidura i constitueixen també una vulneració molt greu del dret a la participació política dels afectats i dels seus electors. A la vegada, són una intromissió il·legítima en el funcionament del Parlament i les institucions d’autogovern de Catalunya.

5. Així mateix, resulta evident que els fets objecte del procés penal no es poden qualificar de cap manera com de violents. Tant els dirigents polítics processats com les entitats i ciutadans que s'han mobilitzat en favor del denominat "procés", han estat molt curoses sempre en manifestar la voluntat i en mantenir el seu caràcter pacífic i no-violent.

6. Constatem amb sorpresa una interpretació manifestament esbiaixada i autoritària del dret penal, que atempta frontalment contra l’Estat de dret. Es tracta d’un veritable abús de poder amb finalitats polítiques, inacceptable en una democràcia, amb una crueltat inaudita i un menyspreu institucional a la dignitat de les persones que crèiem ja feliçment superats a Espanya.

7. La manca de canalització i consideració d’unes demandes socials persistentment reiterades durant anys, l’estratègia de judicialització, la percepció d’uns empresonaments arbitraris, la resposta sensiblement autoritària de l’Estat i el manteniment d’un estat d’angoixa i impotència creixent en bona part de la població poden comportar una escalada de tensió que perjudica tothom i dificulta la resolució del conflicte.

8. Per això, fem una crida a les institucions polítiques de l’Estat espanyol i a les instàncies europees i internacionals de protecció dels drets humans a corregir de manera urgent aquesta situació de tot punt intolerable. L’opinió pública espanyola hauria de sentir-se seriosament interpel·lada.

9. Finalment, reiterem un cop més, i ho farem tantes vegades com calgui, units al que han expressat els bisbes de Catalunya i molts altres grups i col·lectius, que ens trobem davant d’un conflicte de naturalesa política que no es resoldrà amb l’aplicació coactiva de la llei ni la repressió penal, que només l’agreugen. Només es podrà resoldre a través d’un procés de diàleg i negociació sense condicions prèvies, que porti a una solució política justa i democràtica, acceptable per tothom. Demanem a tots els dirigents polítics de Catalunya i Espanya que introdueixin les mesures de confiança que ho facin possible i que s’esforcin per iniciar el diàleg necessari, que ja no es pot posposar més.

Barcelona, 26 de març de 2018

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.