Vés al contingut
Catalunya Religió
peru-justicia-pau
Fotografia: Justícia i Pau.

Justícia i Pau "El govern del Perú ha de cessar la repressió desproporcionada i garantir el dret a la protesta". És la demanda de la Federació Internacional pels Drets Humans (FIDH) a la que s'uneix Justícia i Pau en un comunicat després de les manifestacions iniciades fa un mes al Perú contra la presidenta Dina Boluarte i que, de moment, han deixat 60 morts, centenars de ferits i persones detingudes en condicions d'amuntegament.

"Instem el Govern Nacional a escoltar i atendre els reclams de la població i a no estigmatitzar, reprimir, ni criminalitzar la protesta social". Des de Justícia i Pau demanen que es respectin les organitzacions de drets humans peruanes. Unes organitzacions que "han estat atacades i estigmatitzades per fer el seu treball de denúncia de violacions de drets humans en el marc de les protestes", diuen. Criden les autoritats a investigar i sancionar als responsables d'aquests fets.

Justícia i Pau recorda que totes les autoritats tenen el deure de fer prevaler l'estat de dret, la Constitució i la garantia dels drets de tots els seus ciutadans. "No és admissible que l'Estat, obligat a defensar-los i garantir-los derivi en les pitjors formes d'autoritarisme", subratllen.

La resposta del govern peruà a les protestes no s'ajusta als principis de proporció per a justificar l'ús de la força

Després que l'expresident Pedro Castillo dissolgués el congrés el passat 7 de desembre de 2022 hores abans d'un debat de judici polític en contra seva, el país s'ha vist embolicat en una sèrie de protestes violentes, ocasionant una resposta desproporcionada de les forces armades. Unes actuacions que "no s'ajusten als principis de finalitat legítima, proporció i absoluta necessitat, indispensables per a justificar l'ús de la força d'acord amb el dret internacional dels drets humans".

Només el 9 de gener de 2023 van ser assassinats 19 manifestants a Juliaca, entre ells menors d'edat. D'igual manera, des de Justícia i Pau qüestionen l'atac de la policia contra la Universitat Nacional de Sant Marcos i el desallotjament i arrest massiu dels seus ocupants, gairebé 200 persones, que inclouen estudiants, persones adultes majors i una dona amb la seva filla de 8 anys. Aquest fet, a més de vulnerar la inviolabilitat de l'espai acadèmic, "vulnera drets fonamentals de les persones i del degut procés".

Podeu llegir el comunicat íntegre de la FIDH aquí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.