Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) “No és només un canvi d'hàbits perquè el món ho necessita, sinó perquè la nostra fe ens hi porta”. Així planteja el repte de crear una xarxa de parròquies ecosolidàries Maria Bargalló, coordinadora de la comissió d'Ecologia i Justícia de Justícia i Pau. Aquest grup ha assumit l'encàrrec de difondre el contingut de l'encíclica Laudato Si' del papa Francesc. De moment, es troben en fase experimental. Durant l'estiu perfilaran un seguit de materials perquè el curs vinent, les comunitats cristianes que ho vulguin, s'hi puguin sumar.

Què diferencia aquest projecte de qualsevol associació ecologista? “Arribem al canvi d'hàbits a partir d'un canvi de visió del món que ens proporciona la nostra fe”, explica Bargalló. Se centren “en l'espiritualitat cristiana, en la figura d'un Déu pare creador, en relació a la natura i amb tota l'espiritualitat franciscana”, i hi sumen “la solidaritat i la fraternitat universal, la dignitat de tota persona, l'opció preferencial pels més febles”.

L'ecodiagnòstic

El projecte d'Ecoparròquies o Parròquies Ecosolidàries busca lligar la fe amb la manera de viure i proposa una orientació adaptada a cada realitat parroquial. Constaten que un cop passada la novetat –l'encíclica es va publicar el juny de 2015– “el canvi de mentalitat i de pràctiques que se n'haurien de derivar, no s'acaben de produir”. D'aquí la necessitat de donar-hi un nou impuls.

L'equip de Justícia i Pau acompanya la comunitat i en fa un Ecodiagnòstic. S'explicita així el grau de compromís en diferents àmbits comunitaris: des de l'aïllament en els tancaments, l'ús d'aparells de baix consum a les instal·lacions, la recollida l'aigua de pluja, passant també per incloure missatges explícits a favor de la creació en la catequesi o als fulls parroquials, i pregar per la natura en el marc de les celebracions.

La conversió ecològica l'entenen com un encàrrec integral, que engloba tota una visió solidària del món. “La nostra fe a dia d'avui hi té molt a dir”, assegura Bargalló. Per exemple, “des del missatge de la sobrietat i la lluita per la justícia”. I considera que desplegar capacitat d'incidència fa que “la fe d'avui sigui més viva”.

Pregàries per tot l'any

El projecte preveu posar a disposició del gran públic tot un ventall de materials per conèixer i treballar l'encíclica ecològica. Amb comentaris per a les lectures de les celebracions dominicals i pregàries per a dies assenyalats al llarg de tot l'any: des del Dia de la Pregària a la Creació (1 de setembre), fins a la festivitat de Sant Francesc d'Assís (4 d'octubre), passant per diades civils, com el Dia de la Mare Terra (22 d’abril), el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny).

També estan elaborant propostes per als temps litúrgics forts, com els dejunis de Quaresma, amb reflexions sobre l'alimentació, l'energia, l'aigua o l'ús del temps. El projecte comptarà amb dinàmiques per als infants, itineraris de reflexió, contemplació i pregària amb la natura; crides a la pàrticipació i campanyes de mobilització, a banda de tot un catàleg d'activitats presencials, com taules rodones o un joc de rol.

Una xarxa de xarxes

El grup motor d'aquesta iniciativa està format per Carles Armengol, Josep Maria Fisa, Pau Cardoner, Josep Alemany, Francesc Macià i Maria Bargalló. Com a Justícia i Pau formen part de la iniciativa d'àmbit estatal Enllaça't per la Justícia. Es tracta de l'actuació impulsada per la Conferència Episcopal Espanyola, i que conformen Càritas, la CONFER, Mans Unides, Redes –que engloba diferents confessions cristianes– i Justícia i Pau.

Aquestes entitats han desenvolupat durant dos anys una campanya centrada en la cura de la creació sota el lema 'Si tens cura el planeta, combats la pobresa' i han difós un Decàleg verd. Bargalló reconeix que, per ara, la proposta ha tingut poc ressò a Catalunya.

Tenen també com a referència iniciatives d'àmbit internacional que s'estan implantant amb força, com el Moviment Catòlic pel Canvi Climàtic o Église Verte, la xarxa interconfessional d'esglésies franceses que avui ja compta amb 295 comunitats compromeses en aquest canvi de paradigma.

Durant el curs 2018-2019 han ofert diferents activitats amb caràcter experimental a tres parròquies: Sant Miquel Arcàngel de Molins de Rei, la parròquia del Carme de Sant Joan Despí i la de Santa Maria de Sabadell. També han fet una primera xerrada de sensibilització a les parròquies de Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç de Castellbisbal, Santa Maria de Vilafranca, Sant Pere i Sant Pau del Prat de Llobregat, Sant Àngel Custodi de Barcelona i Sant Ramon de Collblanc-Barcelona. I en breu visitaran l'església dels Carmelites Descalços de Barcelona i la parròquia de Sant Joan de Vilassar.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.