Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) La resposta a l'emergència humanitària d'Ucraïna demostra que no és necessari que les persones es juguin la vida al mar o saltant una tanca per cercar refugi. Així ho destaca el manifest unitari 'Vies legals i segures i acollida digna per a totes. Quan es vol, es pot' que signa Justícia i Pau juntament amb una seixantena d'entitats. El comunicat denuncia la "discrecionalitat de la solidaritat dels estats europeus" i reclama que es reconeguin a totes les persones refugiades per igual. També que es garanteixi l'exercici del dret a migrar i d'asil de totes les persones que es veuen forçades a desplaçar-se.

"Exigim que es garanteixi l'exercici del dret a migrar i a l'asil a totes les persones que es veuen forçades a desplaçar-se". Un dret que ha d'anar acompanyat de l'accés a permisos de residència i treball i que ha de ser, segons el manifest, "en les mateixes condicions que qualsevol persona desplaçada des d'Ucraïna.

En aquest sentit, denuncien "el racisme institucional" i els interessos geopolítics que "regeixen les decisions de la Comissió Europea i els estats membres". Uns interessos que s'han evidenciat amb el contrast entre les mesures establertes avui i "l'absoluta manca de respostes que durant anys s'ha donat a les persones que arriben de països del sud cercant refugi".

I és que, per a les entitats que signen l'escrit, la "rapidesa i agilitat" amb què s'ha actuat davant l'emergència d'Ucraïna deixa palès que la Unió Europea "és capaç de donar una altra resposta a les persones en moviment". Una resposta en forma de mecanismes per "posar la vida al centre" i evitar "la violència envers les persones que han de marxar de casa seva".

Mesures en igualtat de condicions per a tota la infància que migra sola

Davant la posada en marxa de més de 2.400 places d'acollida recentment, les entitats es pregunten: "On eren aquestes places fins ara?". Demanen que aquestes estiguin disponibles d'ara endavant per a les persones que arriben per altres vies buscant refugi i una vida digna i per aquelles que viuen al carrer.

Sobre el circuit d'urgència per a l'acolliment familiar de menors d'edat ucraïnesos que arriben sols a Catalunya, les entitats també demanen que s'apliqui "en igualtat de condicions per a la resta d'infància que migra sola". Es refereixen, per exemple, als més de 1.500 infants i joves que van arribar a Ceuta i Melilla el maig del 2021. També als 1.600 menors migrants sols tutelats per la DGAIA o els 2.000 que esperen en centres de Canàries.

Per als signants, les mesures implementades en aquesta ocasió demostren "que quan es vol, es pot". "Només falta que es vulgui per a tothom", conclouen.

El manifest l'ha impulsat la Coordinadora Obrim Fronteres que ha obert un formulari per a sumar adhesions de persones individuals i col·lectius i entitats.

Podeu llegir el comunicat íntegre aquí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.