Vés al contingut
Catalunya Religió

(David Casals i Vila –CR) Comunitats religioses i administracions públiques estan portant a terme diferents activitats dirigides a joves que tenen com a objectiu la convivència, combatre l’odi i la intolerància i trencar prejudicis. Aquests projectes es van exposar aquest dissabte en una trobada de joves que va organitzar l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós i n'hi ha de tota mena: alguns d'ells confessionals, altres posats en marxa pel sector públic, i també hi ha iniciatives que parteixen d'una comunitat religiosa però que pretenen acostar-se a aquells joves que mai han trepitjat un lloc de culte. A continuació, repassem aquestes iniciatives.

Tea and talk

És un projecte que va posar en marxa la comunitat adventista de Barcelona situada al número 133 del carrer Urgell amb l'objectiu d'unir en un mateix espai, al voltant d'una tassa de tè, a joves de tot tipus, siguin creients o no creients, per reflexionar sobre un tema d'actualitat en concret amb un expert. Per exemple, van parlar de televisió amb el presentador de TV3 Roger de Gràcia, o dels sense sostre amb la Fundació Arrels. L'objectiu és establir una conversa informal, on s'hi afegeix una referència a la Bíblia o al pensament cristià. Van començar reunint a una cinquantena de joves i ara ja són uns dos-cents.

Projecte Tamunt

Una entitat de Tortosa (Baix Ebre), l'Associació per a la Cooperació, la Interacció Social i la Interculturalitat (Acisi), té en marxa dos projectes adreçats a infants i joves per evitar l'exclusió social. Un d'ells, fet a iniciativa dels educadors dels instituts de la zona, s'adreça als nois d'entre 15 i 16 anys, estudiants dels dos últims cursos d'ESO, amb l'objectiu que acabin els estudis i prevenir que estiguin al carrer. L'altre es dirigeix a joves d'entre 16 i 25 anys que ni estudien ni treballen i passen la majoria d'hores al carrer, i es fa una tasca d'integració social a partir dels esports i l'escalada.

La paraula 'Tamunt' té un doble significat: d'una banda, és la contracció de l'expressió 'Tortosa Amunt' i de l'altra és una paraula d'origen amàzic, i precisament, aquest projecte es dirigeix a joves de famílies procedents del nord d'Àfrica. Molts d'ells són nascuts a Catalunya, compten amb un dels dos pares a Catalunya, l'altre en un altre país i els avis, al Marroc.

Xarxa antirumors de Barcelona

Es tracta d'una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona que, a partir d'una dinàmica de grup adreçada a joves, pretén combatre els rumors que estan tan arrelats a la nostra societat. L'objectiu és contribuir a vèncer els estereotips i prevenir el racisme, la discriminació, els delictes d'odi i la xenofòbia.

Joventut Minhaj

És una entitat internacional juvenil d'origen paquistanès, que compta amb més de 280.000 membres a tots el món, més de 70 centres –cinc ells a Espanya, un d'ells a Barcelona i un altre a L'Hospitalet de Llobregat-- i que fou fundada al 1981. D'una banda, pretén contribuir a la integració social dels joves musulmans d'origen paquistanès, fent una clara aposta per la cultura de la pau, deixant ben clar la seva frontal oposició a moviments islamistes.

Fan diferents activitats: cursos sobre Islam per a joves nascuts a Catalunya, plans d'actuació per a combatre l'abandonament escolar i esdeveniments esportius com ara futbol i cricket. Diuen que els esports són també una part de l'espiritualitat, i que la religió no és només estar resant a la mesquita, sinó que també és necessari cuidar el cos, i d'aquí la importància de l'exercici físci.

Fundació Migra Studium

Aquesta fundació vinculada als Jesuïtes de Catalunya té, entre diferents projectes en marxa, un 'Espai Interreligiós' situat en ple barri Gòtic, on s'organitzen activitats pensades per a estudiants d'Educació Primària, ESO i Batxillerat a partir dels valors de les grans tradicions religioses del món: cristianisme, judaisme, Islam, budisme, hinduisme i sikhisme.

Forjadores de vida

És una entitat musulmana d'origen egipci que té diferents projectes adreçats a joves: d'una banda, una coral a Barcelona, que participa en actes religiosos, però també fan actuacions al carrer, coincidint amb festes majors i altres trobades. Es dirigeixen als fills de les famílies que han emigrat i que resideixen a Catalunya, amb l'objectiu que coneguin la llengua àrab i la religió dels seus pares. En la seva oferta, també hi inclouen activitats lúdiques i excursions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.