Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Fundació Pere Tarrés) 800 km a través dels Pirineus per millorar la visibilitat i la situació sociolaboral dels joves que es troben en risc d'exclusió social. És la Transpirinenca Social i Solidària, una marxa que acabarà el 24 de juliol i en què col·labora la Fundació Pere Tarrés. A més de donar-li suport institucional, hi participa amb un voluntari de l’Agrupació d’Amics, una educadora i 8 joves del centre socioeducatiu El Submarí, vinculat a la Fundació Pere Tarrés.

La Transpirinenca Social i Solidària és una iniciativa de la Fundació Formació i Treball que va néixer el 2013 i a la què s’ha anat sumat diferents empreses, entitats, administracions i particulars. A través de l'esport i la natura, es tracta d’una una opció innovadora per fomentar entre els joves en situació vulnerable els valors educatius bàsics i així facilitar-los la inserció i l'acompanyament a la societat.

Aquest projecte, on ja hi han participat més de 300 joves, és una eina de sensibilització, unió i cohesió social que promou la transformació social i emocional dels participants a través de vivències positives en un entorn privilegiat, la muntanya, fomenta l’acceptació incondicional, afavoreix el creixement i enriquiment personal entre els joves i la resta de persones participants, així com crea un teixit social solidari, visibilitza la inclusió social i també els relats dels participants que comparteixen el seu esforç durant el procés. Així doncs, esdevé un punt de trobada no només d’aquests joves, si no també d’emprenedors, empreses, institucions de l'Estat, organitzacions socials i societat civil en general, de manera que tots els participants experimenten en comú aquesta experiència vital, fent possible deixar enrere l’exclusió social creant relacions igualitàries.

La Fundació Pere Tarrés, que treballa per la inclusió social d’infants i joves des de fa més de 50 anys, s’ha sumat a aquest projecte donant suport institucional. A més, participa becant els joves del centre socioeducatiu El Submarí situat al barri de la Zona Franca de Barcelona, un dels 21 centres oberts i diaris federats a la Fundació Pere Tarrés. Per acompanyar aquests 8 joves en la seva travessa, també està caminant pels Pirineus una educadora del Submarí i un voluntari de l’Agrupació d’Amics de la Fundació Pere Tarrés.

Però, no només es tracta de caminar, si no que també s’organitzen altres tipus d’activitats més educatives en diversos àmbits com mentoring o orientació, tallers i fòrums. En aquest sentit, el proper 15 de juliol tindrà lloc a la Vall de Núria el fòrum social “Talent i territori” en format de taula rodona on es parlarà del talent i s’evidenciarà les eines que les institucions posen al servei de les persones per fomentar els seus talents. En aquesta taula rodona, en què hi participa la Fundació Pere Tarrés, es duran a terme dinàmiques interactives amb els joves i la resta dels participants del fòrum per ajudar a descobrir els seus propis talents.

La Transpirenaica va començar el 13 de juny i finalitzarà el 24 juliol recorrent els 800 quilòmetres que separen el Cap Higuer (oceà Atlàntic, Euskadi, País Basc) del Cap de Creus (mar Mediterrani, Girona, Catalunya). El Pirineu va ser el punt de trobada, reunió i debat i acull durant prop de 42 dies de camí, de trobada, d'històries, d'inclusió, de companyonia al llarg del País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya i Andorra.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.