Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Enllaços relacionats

El llibre recomanat de Josep Oriol Pujol i Humet

(Ramon Bassas - CR) “Durant l’estiu gaudeixo amb dos tipus de lectures”, comença dient-nos. “Un primer tipus són les novel·les que et distreuen alhora que aprofundeixes en contextos o moments històrics. Penso en Camí de sirga de Jesús Moncada, Incerta Glòria de Joan Sales, “Tino Costa” de Sebastià Juan Arbó. La segona categoria són aquells llibres que només pots llegir sobre una taula i amb un llapis per subratllar, anotar idees al marge o, si convé, en un paper”. I és d’aquest segon grup, on s’hi inclouen assaigs i obres col·lectives, d’on sorgeix el llibre que ens recomana Josep Oriol Pujol i Humet, el director general de la Fundació Pere Tarrés, que ens rep en plena campanya de colònies i casals d’estiu, que mobilitzen a uns vint mil infants i joves pertanyents a uns 450 centres que atén la Fundació.

¿I quin llibre recomana, doncs? Es tracta de Catalunya, reptes ètics, d’Àngel Castiñeira i Miquel Calsina com a editors. Tot i així, dubta entre aquest o 31 Jesuïtes es confessen, de Valentí Gómez i Josep M. Benítez, del recull d’articles del bisbe Joan Carrera o dels llibres de José Antonio Marina o Francesc Torralba. Però, ¿per què tria aquest, li preguntem?

“A Catalunya, reptes ètics”, respon, “diferents autors, tots d’un nivell elevat, fan un repàs a qüestions essencials, no necessàriament referides ni al país ni a l’ètica estrictament, que et fan pensar i obren horitzons” Pujol cita com a exemple a pensadors com Francesc Torralba, Ferran Saez, Josep Miralles, Vicenç Villatoro, Montserrat Guibernau o els mateixos editors. “Em refereixo a qüestions com la sociabilització de la gent jove”, continua, “els referents personals i en els mitjans de comunicació, la responsabilitat social, la política amb majúscules, el sentiment de pertinença, els valors a occident, les identitats, la qualitat humana incloent els valors i el conreu de l’esperit.”

No ens resistim a preguntar-nos quines sensacions ha tingut el director general d’una entitat de lleure, precisament la més gran de Catalunya, que agrupa seus centres d’esplai federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, llegint aquest llibre. “Tinc present unes estones molt agradables, a primera hora del matí, a la fresca, amb un llapis entre els dits. La tranquil·litat de les vacances facilita l’aturar-te, el tornar a rellegir el paràgraf, anotar plantejaments que desenvolupem o opinions contràries. Un petit regal que goso aconsellar”.

 Fitxa del llibre 

 Títol: Catalunya, reptes ètics

 Autor: Àngel Castiñeira i Miquel Calsina (ed.)

 Editorial: Proa

 Lloc i data: Barcelona, 2016

 Pàgines: 328
 Preu: 20,25 €

 Llengua: català

 ISBN: 9788484378983

 Compreu-lo aquí.