Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Claret) L’Editorial Claret publica un nou llibre de la col·lecció Savieses, Signes d’una Presència, un compendi de 70 signes escrits entre 2014 i 2018 per Josep F. Mària, jesuïta, professor d’ESADE i membre del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia. Imparteix classes de Sociologia i fa recerca sobre gestió d’empreses a l’Àfrica. També és consiliari del Centre d’Esplai Loiola de Sant Cugat del Vallès.

Josep F. Mària afirma que la mística diària el convida a la profunditat, a accedir en el seu interior en busca de vivències. Algunes d’elles marxen sense deixar rastre, però d’altres persisteixen. És en aquestes últimes on l’autor se centra en descriure-les i connectar-les amb altres vivències, busca paraules d’altres per anomenar-les. I és així com, lentament, els signes vius creixen, renovant les seves relacions amb la gent, amb el món i amb la realitat última. És en aquest procés de creixement on l’autor hi veu l’oportunitat d’ajudar a la gent a viure amb més profunditat. “La vivència persistent s’ha convertit en signe d’una Presència amagada a la vida, en instrument d’una mística diària” afirma l’autor.

Mària comença cada capítol explicant una vivència personal, que pot ser un lloc, un gest, una pràctica d’espiritualitat o un problema pràctic. Ajuda’m a mirar, Els diners, Saviesa professional, Deixar-se anar i Esperar són un exemple d’alguns dels títols que enceten cada petita història.

Seguidament, proposa una reflexió que busca, per una banda, connectar amb altres vivències o idees provinents de les ciències socials o humanes; i per l’altra, connectar el nucli de la vivència amb cites breus de tradicions humanistes o religioses. En el capítol dinou i sota el títol de Mística diària cita, per exemple, a K.Rahner: “Aquesta pregària de cada dia és, efectivament, la condició prèvia i alhora el fruit i la deixa de les altres formes més altes i extraordinàries de pregària”.

Cada breu capítol conclou amb diverses preguntes que inviten a la reflexió i conviden al lector a un exercici de mística diària que els ajudi a descobrir signes d’una Presència en el dia a dia. 

En el llibre parla de temes tan diversos com l’amistat, la bondat, l’atenció profunda, la comunicació, la confiança, la presa de decisions, l’educació, l’experiència de Déu, la justícia social, el sofriment o la mort.