Vés al contingut
Catalunya Religió

(Eudald Vendrell –CR) Aquesta setmana ens ha deixat en Josep Maria Gasch i Riudor, als 80 anys i després d’una llarga malaltia. Cristià compromès i jurista de vocació i professió, va esmerçar la seva fe i la passió per la justícia al servei de la gent feble i descartada, amb l’afany de bastir una societat millor per a tothom, justa i lliure.

Va iniciar el seu compromís en la resistència antifranquista des de la seva època d’estudiant de dret, on va conèixer la seva esposa, companya de vida i mare dels seus tres fills, l’Angelina Hurios.

Com a jurista i advocat, cal recordar el seu paper de co-fundador del despatx Col·lectiu Ronda, pioner junt amb altres d’aquella època, d’una nova forma d’exercir l’advocacia, molt específicament en la defensa dels drets dels treballadors i dels represaliats pel sinistre Tribunal de Orden Público; la seva implicació en el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, participant activament i per molts anys en la Comissió de Defensa dels Drets de les Persones; i en les tasques de govern corporatives, en moments difícils dels finals del franquisme i de la transició democràtica, i de la que en va ser Diputat i Secretari General.

Però, a més d’aquestes facetes de projecció pública, voldria recordar la seva tasca, més silenciosa però necessària, d’assessor i conseller de tantes persones i entitats, buscant solucions assenyades, però també agosarades, per a molts problemes i patiments; tot això, amb el seu tarannà d’escoltador respectuós i atent i la seva mirada sorneguera, envoltat pel fum de la seva inseparable pipa...

La seva vivència d’home de fe es va enfortir amb l’estímul que va donar el Concili Vaticà II a molts joves creients de la seva generació; i la va posar de manifest en nombrosos serveis i compromisos, com la seva època de President del Moviment d’Escoltisme cristià de Catalunya, on va impulsar-ne la renovació al servei del país; la seva perllongada col·laboració en el si del Centre d’Estudis Francesc Eiximenis-Grup Català del Moviment Internacional de Pax Romana; i sobretot, per la seva discreta ajuda i generositat, en tots els sentits, en multitud de causes i situacions de necessitat.

Voldria acabar amb el record de la darrera vegada en que vàrem coincidir en un acte públic, amb ocasió de la presentació, l’any 2017, precisament en la sala d’actes del Col·lectiu Ronda, que va cedir generosament, de l’Agenda Llatinoamericana, aquesta eina senzilla però revolucionària creada profèticament pel bisbe Pere Casaldàliga i per José Mª Vigil, els valors dels quals compartia plenament.

Reposa en pau, Josep Maria, home bo i fidel!

Eudald Vendrell és president de Justícia i Pau Barcelona

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.