Vés al contingut
Catalunya Religió
declive-religion-00
Fotografia: Parròquia de Santa Anna.
Galeria d'imatges

Roger Vilaclara –CR En què es diferencia l’Evangeli de la religió? L’escriptor i teòleg José María Castillo dona resposta a aquesta qüestió al seu últim llibre Declive de la religión y futuro del evangelio. Una publicació que ha presentat aquest dimecres a la tarda a la parròquia de Santa Anna de Barcelona en un acte organitzat pel Grup Sant Jordi de Defensa i Promoció dels Drets Humans i el Grup de Drets Humans de la parròquia de Sant Medir. “Jo no suggereixo que marxem de l’Església, ens hem de quedar per fer-li la vida impossible”, ha dit Castillo a la presentació.

Al llarg de la presentació, José María Castillo ha diferenciat els conceptes de religió i Evangeli. Una diferenciació que també es proposa al llibre. Per a ell, la religió “dona seguretat” perquè “ofereix, subministra i manté” el poder. També descriu la religió com un concepte que se sosté sobre tres pilars: mite, llei i ritu. Un fet que comporta contradiccions amb l’Evangeli. Per contra, l’Evangeli, ha explicat, “no tolera el ritualisme que pesa”.

“La religió és més determinant que l'Evangeli”

Per exemplificar aquesta diferència entre els dos conceptes, Castillo ha parlat del miracle de les noces de Canà. L’evangelista Joan és l’únic que parla d’aquest moment simbolitzant la religió com una festa. És en aquest punt que Castillo es pregunta: “Estic amb el relat de la festa i l’alegria que comporta la religió o amb el contrari?”.

I és des d’aquesta pregunta des d’on sorgeix el seu nou llibre. “Em vaig posar a escriure i va sortir tot”, ha dit. Una narrativa en la qual parla sobre com a l’Església li preocupen els ritus i els dogmes. “La religió és més determinant que l’Evangeli”, ha sentenciat Castillo.

Amb tot, Castillo també ha destacat la importància de l’Església i la religió en la conservació dels quatre evangelis que llegim avui. “L’Evangeli ens arriba perquè l’Església el va distingir i separar dels evangelis apòcrifs”, ha explicat.

“Que les dones no puguin ser ordenades és una obsessió de l’Església sense fonaments”

En el torn de preguntes, Castillo ha subratllat que no hi ha cap argument ni fonament per defensar “l’obsessió de l’Església perquè les dones no puguin ser ordenades”.

També ha explicat que hi ha persones “amb interessos ocults” que aprofiten la religió per impulsar-los i promoure’ls. Davant aquesta actitud pessimista, Castillo ha estat clar: “Jo no suggereixo que deixem la religió o marxem de l’Església”. “Jo suggereixo que ens quedem dins per fer-li la vida impossible”, ha sentenciat entre el somriure dels assistents.

S’ha mostrat contrari als drets diferenciats del clergat i els laics i, davant d’un dels dubtes dels assistents, ha assegurat que “l’Església no pot firmar la declaració de drets humans de l’ONU”. No ho pot fer, segons Castillo, perquè l’Església defensa “a capa i espasa”, no només la diferència, sinó que també la desigualtat. “La diferència entre persones és una realitat, però aquesta diferència no justifica la desigualtat de drets”, ha remarcat.

Només començar l'acte, José María Castillo ha destacat la sort dels assistents de poder parlar en català i el seu desig d'aprendre l'idioma. També ha explicat l'admiració que sent per Catalunya i, en concret, per Barcelona, gràcies al club de futbol barceloní.

“Els creients fa anys que proclamem menys religió i més Evangeli”

En la presentació també hi han estat presents el missioner claretià Pere Codina; el president del grup Sant Jordi, Pere Fàbregues; i el rector de la parròquia de Sant Medir, Enric Subirà.

Codina, abans que Castillo presentes el seu llibre, ha remarcat la congratulació pel llibre de José María Castillo. “Els creients fa anys que proclamem menys religió i més Evangeli”, ha expressat. I és que, per al claretià, la religió “s’ha emportat la millor part i ha deixat l’Evangeli sota mínims”.

Per a Fàbregues, Castillo és “aquell amic que t’obre al davant la capsa dels trons”. “Ens convé”, ha reafirmat. També ha demanat posar en pràctica el llibre, una publicació que “es podria subratllar sencera”.

“Comunicador, bondadós i intel·ligent”. Així ha definit el rector de la parròquia de Sant Medir, Enric Subirà, l’autor del llibre. Subirà ha aprofitat l’acte per fer un al·legat a l’episcopat català: “Si no ets proper a la gent del poble és impossible ser-hi”.

Peio Sánchez, rector de la parròquia de Santa Anna, ha estat l’encarregat de presentar l’acte. “Per la parròquia de Santa Anna, això de fer l’Evangeli i no religió és marca de la casa”, ha subratllat Sánchez. Ha destacat la importància de ser “testimonis en acció”. “Per nosaltres això és la nostra manera de viure i de contribuir a ser Església”, ha dit.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.