Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Bisbat d'Urgell) Els dies 27 i 28 d’agost van tenir lloc les Jornades de Teologia del Bisbat d’Urgell, enguany amb modalitat online degut a la pandèmia actual. Orientades als professors de religió, catequistes, agents de pastoral, religiosos i preveres, i al públic en general. Van començar el dia 27 amb la presentació, per part de l'arquebisbe Joan-Enric Vives que va destacar com el tema escollit enguany “Saber acompanyar i consolar. Afrontar el dol” s’insereix molt bé en el clima del moment present actual marcat per l’angoixa que la pandèmia i la crisi sanitària estan provocant en el cor de moltes persones.

Els ponents de les Jornades foren els doctors, Juan Carlos Bermejo Francesc Torralba. Unes 100 persones van seguir en directe cadascuna dels 2 dies de la Jornada a part de les diverses visualitzacions que posteriorment les conferències impartides han tingut al canal youtube del Bisbat d’Urgell i que l'endemà de les jornades ja sumavem més de 300 visualitzacions.

El dia 27 d’agost les conferències anaren a càrrec del pare Juan Carlos Bermejo, religiós camil, director del Centre San Camilo (Centro Asistencial y de Humanización de la Salud). El Professor Bermejo té una gran quantitat de publicacions (amb més de 40 llibres escrits i infinitat d’articles) i és un especialista en pastoral de la salut, biòetica, counselling i dol.

Les seves dues ponències tractaren sobre què és el dol (formes i tipus) i la pràctica del counseling: il·luminar l’experiència del sofriment a la llum de la fe. La nostra esperança ens obre a la dimensió de la vida eterna i és un bàlsam al patiment i un motiu de joia, però necessitem aprendre a acompanyar adequadament les persones que queden i a elaborar un correcte dol de les pèrdues que experimenten. Estem cridats a consolar i a pacificar els cors adolorits.

El dia 28 Torralba exposà amb amplitud el tema de la vulnerabilitat: concepte, diferents formes, les maners d’afrontar-la. El sofriment és una experiència universal que altera, a fons, la nostra espiritualitat i també la nostra relació amb Déu. A voltes, ens allunya de Déu; però de vegades, ens permet aprofundir més en el Déu crucificat que ha donat la vida per nosaltres. Volem endinsar-nos en el dol a la llum de l’Evangeli i del fet pasqual de la passió, mort i resurrecció de Jesús.

Clogué les Jornades l'arquebisbe Joan-Enric Vives valorant que, malgrat les dificultats i la mancança de comunió que suposa la impossibilitat de realitzar les jornades presencialment, els nous mitjans de comunicació ens ajuden a viure les realitats pastorals d’una forma nova, també podent aprofundir més en les conferències que quedaran penjades al canal youtube del Bisbat d’Urgell, podent revisualitzar-les i aprofundir-les d’una forma més personal i pausada.

Una edició atípica enguany de les Jornades de Teologia organitzades anualment per part de les delegacions d’Ensenyament i Catequesi del bisbat d’Urgell però que no s’ha volgut deixar de celebrar i que ha estat molt ben valorada per part de tots els participants en l’espera que l’edició del 2021 pugui tornar a ser de forma presencial a La Seu d’Urgell per tal de compartir el retrobament a les portes d’un nou inici de curs pastoral.