Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació Bayt Al-Thaqafa/CR) La Fundació Bayt Al-Thaqafa ha presentat aquest dimecres les primeres Jornades Gatzara, un espai que neix amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la interculturalitat, especialment en allò que comparteixen les cultures catalana i àrab.

Daniel Ibarz, director de la Fundació Bayt al-Thaqafa ha remarcat que “avui és un dia important, no només per la Fundació Bayt al-Thaqafa, sinó per la ciutat de Barcelona. Donem el tret de sortida a un esdeveniment anual que serà un punt de trobada i reconeixement entre les diverses cultures àrab musulmanes i la cultura catalana”.

En aquest sentit, s’ha donat a conèixer el marc teòric de les I Jornades Gatzara, plantejat per Dolors Bramon, professora emèrita de la Universitat de Barcelona especialitzada en món àrab. Un text que s’ha publicat al numero 30/31 del desembre de 2020 de la publicació d’àmbit europeu Quaderns de la Mediterrània que edita l’Institut Europeu de la Mediterrània, on Bramon destaca que “a les Jornades Gatzares descobrirem coses tan sorprenents com que els catalans, abans de ser catalans, vam ser musulmans”.

A l’acte hi ha participat també Francesc Torradeflot, director de l’Associació d'Amics de la UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR), qui ha destacat que “les Jornades Gatzara són essencials per generar un punt de trobada entre el teixit social i l’administració pública que ens permeti fer front a un present complex, canviant i en situació de crisi sistèmica”. Per la seva banda, Maria del Carmen de la Fuente, directora de la Fundació Migra Studium ha destacat la rellevància de la xarxa d’entitat socials per acompanyar les persones migrades en la seva arribada “és una acollida on persones es troben amb persones i generen vincles de confiança, per bàsic que sembli és un enxarxat imprescindible per la cohesió social”.

Finalment, Andrés Pérez, conseller del Casc antic, com a representant de l’Ajuntament de Barcelona ha agraït la tasca d’acció i sensibilització de les entitats socials en un context de creixent discurs antimigració i accions de violència envers col·lectius en risc d’exclusió. Les primeres Jornades Gatzara tindran lloc del 16 al 20 de març a Barcelona amb actes presencials retransmesos via streaming. Cal inscriure’s a jornadesgatzara.org

Unes jornades per fer front al discurs antimigració

La interculturalitat forma part de la idiosincràsia de la cultura catalana. Segles de migracions i intercanvis han regalat un pòsit de tradicions, receptes, sons i paraules amb segell arabomusulmà que avui sentim i vivim com a pròpies.

Les Jornades Gatzara són un espai obert a tota la ciutadania, per conèixer i compartir les pràctiques d’arrel arabomusulmana. Un entramat d’iniciatives que tindran lloc en diversos espais de la ciutat permetent acostar-se a la cultura arabomusulmana des de diferents punts de vista.

Dolors Bramon, professora emèrita de la Universitat de Barcelona especialitzada en món àrab; Pius Alibek, escriptor, gastrònom i lingüista d'origen iraquí i Miriam Hatibi, consultora en comunicació, activista pel reconeixement de la cultura musulmana protagonitzaran l’acte inaugural el dimarts 16 de març a les 19h a l’auditori de l’Institut Europeu de la Mediterrània.

Dimecres 17 de març a la tarda tindrà lloc una ruta de costums i arquitectura àrab pels carrers de Barcelona amb EuroÀrab. Les jornades seguiran dijous 18 de març al matí amb un col·loqui sobre la interculturalitat al món empresarial amb Barcelona Halal Services a l’auditori del Centre d’Estudis de Cristianisme i Justícia i dijous 18 de març a la tarda un taller sobre gastronomia amb entitats dedicades a la inclusió a través de la cuina. Divendres 19 de març al vespre als Cinemes Girona tindrà lloc un cinefòrum de la mà de la Mostra de Cinema àrab de Barcelona i dissabte 20 de març a la tarda, als Jardins del Pou de la Figuera, es duran a terme tallers de sensibilització per a infants i joves, a través del rap, el teatrefòrum, els contes i el joc. Tancarà les I Jornades Gatzara un concert de la Riborquestra, un projecte comunitari d’inclusió a través de la música, el dissabte 20 de març al vespre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.