Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Opus Dei) Les 57enes Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura s'han clausurat després de reflexionar sobre 'La centralitat de Jesucrist en la formació i la vida del prevere'. Les ponències s'han repartit en dos dies, dimarts i dimecres, i s'han organitzat al Centre Sacerdotal Rosselló. Els quatre ponents de les jornades han coincidit en remarcar, com ho han fet els darrers pontífexs, que el cristianisme i la vida del cristià es fonamenten en "l’encontre amb una persona que és Crist i aquesta trobada és alhora do i tasca".

“El cristianisme no és una doctrina moral, ni un saber excels: és fonamentalment una persona, Jesucrist”. Aquesta és la tesi a partir de la qual Lluc Buch, professor de Teologia Moral de la Universitat de Navarra, ha desenvolupat la seva ponència en el segon dia de les Jornades de Qüestions Pastorals. Una idea que no ha estat present tan sols en la seva intervenció sinó que ha estat fil conductor de totes les ponències de les jornades, donat que el tema de reflexió d’enguany era la centralitat de la figura de Jesús.

L’encontre personal amb Jesucrist

Al llarg de la intervenció, que portava el títol de 'Per a mi, el viure és Crist', Buch ha reflexionat sobre quins són els elements d'aquesta trobada. Ha parlat de la "mirada de Crist" i ha fet referència a diversos passatges de l’evangeli on es pot descobrir com és l’encontre personal de Jesús i quina mirada ofereix. Són encontres amb “l’amor incondicional de Déu. La vida cristiana neix i s’alimenta de l’encontre amb una persona que ens mira i ens interpel·la", ha dit.

Compartir els sentiments de Crist

Julio Diéguez, professor de Teologia moral a la Universitat de la Santa Creu a Roma i rector del seminari de la Prelatura de l’Opus Dei ha parlat de com assolir 'Els mateixos sentiments de Crist Jesús'. Segons Diéguez, “la configuració amb Crist de tot cristià, i en especial del sacerdot, significa en darrer terme compartir els sentiments de Crist.” I ha afegit que “si volem reaccionar com Jesucrist, hem de fer nostra la seva manera de ser”.

Sobre la primacia de la figura de Jesucrist.

En la jornada d'obertura del cicle de xerrades, Armand Puig, especialista en sagrada escriptura i rector de l'Ateneu Universitari Sant Pacià, en la seva intervenció ha parlat sobre la missió primordial del prevere. Ha començat compartint la idea que es troba a l’evangeli: “Jesús ofereix paraules que sempre van acompanyades de gestos”. El “deixeble és el qui aprèn del Mestre, és a dir, una manera de ser i fer. El viure, és viure com Jesús visqué”.

En referència al context actual de pandèmia, Puig, ha dit que “la pandèmia és un mal, i ens ha fet mal, perquè ens ha posat la por al cos i ens ha fet replegar sobre nosaltres mateixos i això té conseqüències espirituals. Aquesta pandèmia posa en qüestió les identitats, posa en qüestió el ser apòstols.”

La segona ponència del dia anava a càrrec de Joan Costa, delegat de Pastoral social i caritativa de l’arxidiòcesi de Barcelona. Ha explicat com "Crist model de l’obrar cristià" serà sempre la referència primera i última.

Ignasi Font, vicari de la Prelatura de l’Opus Dei a Catalunya, qui ha inaugurat les jornades, ha tingut un record pels preveres que han mort en el darrer any i ha manifestat que “la vida de Jesús segueix viva i actual”. Ha recordat unes paraules del papa Francesc als preveres: “cal no descuidar les vinculacions constitutives de la pròpia identitat: la primera amb Jesús.” I ha afegit que “si volem convocar la gent al seguiment de Crist, hem de procurar mostrar-lo amb la nostra vida, fer amable la seva figura”.

Més de 50 anys de Jornades

Des del 1965 es duen a terme les Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura. Volen ser una actualització teològica i pastoral, i un espai de debat sobre fenòmens, esdeveniments o realitats que estan d’actualitat en les converses del carrer i a l’opinió pública, i sobre les quals l’Església té alguna cosa a aportar.

El Centre Sacerdotal Rosselló és una entitat promoguda per la Societat Sacerdotal de la Santa Creu, una associació intrínsecament unida a l’Opus Dei que ofereix als sacerdots de les esglésies diocesanes un ajut espiritual que els estimuli en la seva tasca sacerdotal, en la unió al seu bisbe i en la comunió amb els seus germans en el sacerdoci.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.