Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document
Galeria d'imatges

(Missioners Claretians) El missioner claretià Joan Sidera i Plana ha celebrat les noces de diamant sacerdotals. El pare Sidera, nascut el 1918 a La Cellera de Ter, va ser ordenar sacerdot el 21 de juny de 1942. Coincidint amb l'aniversari, aquest dimecres la comunitat claretiana i la seva família han fet una celebració a la residència dels Missioners Claretians a Barcelona on viu actualment. Hi ha estat presents també alguns amics i ex-alumnes, i membres de la família de Can Gaspar (prop de Solsona) que el va acollir de seminarista en esclatar la guerra civil.

El pare Sidera, que ja ha celebrat els 99 anys i 83 de missioner claretià, ha presidit l'eucaristia al costat dels seus dos germans que també són claretians, el pare Jaume i el pare Vicenç, missioner des de ben jove a Centroamèrica. També l'han acompanyat el vicari general de la Congregació Claretiana, el pare Gonzalo Fernández, representant el Superior General;  el provincial de Catalunya, el pare Ricard Costa-Jussà; i el director del Centre d'Espiritualitat Claretiana (CESC) de Vic, el pare Carlos Sánchez.

En l'homilia el pare Sidera ha repassat alguns moments de la seva vida que l'han fet "sentir-me acompanyat en tot moment de la providència" i "estimat per Déu". Ha remarcat que ell ha tingut l'experiència que "Déu ens ha cridat un a un, com diu l'Evangeli". Durant la missa també ha reiterat la validesa de la motivacions que el van portar a la vida religiosa.

El pare Gonzalo Fernández ha remarcat que els claretians de tot el món que han passat pel CESC de Vic "s'han sentit estimulats per la seva encomiable dedicació a la investigació sobre el fundador". En nom del  govern general ha agraït "haver contagiat la seva passió investigadora a una nova generació de claretians que aprecien el seu treball i volen seguir la seva empremta".  També ha senyalat, "en un temps en els que els compromisos personals duren poc",  la importància del testimoni de 75 anys de sacerdoci del pare Sidera, "un cant a la misericòrdia i a la fidelitat a Déu".

Joan Sidera i Plana, cmf

El pare Joan Sidera i Plana va néixer el 8 de març de 1918 a la Cellera de Ter (La Selva) i va ser el tercer d'onze germans. A més dels dos germans claretians, Jaume i Vicenç, dues germanes, Carme i Rosa Sidera, van ser religioses Vedruna. Sent encara un nen, el 4 de juliol de 1927 va ingressar al Congregació dels Missioners Claretians. Els primers anys va realitzar els estudis en diversos centres de formació claretians de Cervera, Barbastre, Vic i Solsona. Allà va coincidir amb molts companys i amics que avui formen part dels màrtirs claretians que van ser assassinats el 1936. 

L'inici de la Guerra Civil es va produir quan era a Solsona però va poder refugiar-se pels boscos i diverses masies de la zona fugint dels qui perseguien els religiosos i novicis per matar-los. Gràcies a l'ajut del seu pare finalment va poder tornar a la Cellera de Ter. Allà va ser reclutat per l'exèrcit republicà, però finalment va aconseguir fugir a Sant Sebastià, territori que ja estava controlat per les tropes franquistes. Per la seva condició de religiós va ser alliberat de les obligacions militars.

Després de la Guerra va acabar els estudis i va ser ordenat sacerdot el 1942 a Badajoz. Els primers anys de dedicació van ser en l'àmbit formatiu com a professor a l'internat de Solsona. Es va llicenciar en Ciències Químiques i durant 13 anys va ser professor d'aquesta matèria al Col·legi Claret de Barcelona i després a Cervera, Valls i al Seminari Menor diocesà de La Conreria.

El 1979 va ser destinat a Vic on va ser elegit  superior de la Casa Mare dels Claretians i es va encarregar de l'Arxiu Pairal. Allà va iniciar una dedicació de més de 30 anys a la recerca, l'estudi i la documentació històrica dels Missioners Claretians i especialment de la presència de Sant Antoni Maria Claret a Catalunya. A més de la dedicació a l'arxiu claretià, ha fet nombroses recerques en altres arxius per recuperar documentació sobre el Fundador de la Congregació. També va impulsar la revista "Arxiu Claret-Vic", que es va publicar des de 1985 el 1994.

Des de 2013 viu a la residència de Barcelona, però no deixat de treballar en la recerca i l'estudi de la documentació històrica.

Llibre d'homenatge. "'Enamoraros de Cristo...' y de Claret"

Durant la celebració el director del  CESC, el pare Carlos Sánchez, ha presentat un llibre homenatge. La publicació ha estat una regal sorpresa de la Congregació al pare Sidera. "'Enamoraros de Cristo...' y de Claret", editat per l'Editorial Claret, recull tres dels estudis més rellevants del pare Sidera que tenen en comú els vincles familiars. Sidera ha rebut amb agraïment el primer exemplar del llibre, que ha pogut dedicar als amics i familiars presents.

Per primera vegada es publica un exhaustiu estudi que recull documentalment tota la informació disponible dels familiars del pare Claret, tant dels ascendents com dels parents i les diverses branques de la família Claret i de la família Clarà. El treball és fruït de la recerca que durant anys ha fet el pare Sidera sobretot en els arxius notarials. És l'estudi més complert que s'ha fet mai.

El segon estudi recull un dels aspectes pocs estudiats de la vida de Sant Antoni Maria Claret. La recerca posa de manifest l'estreta relació entre mare i fill i recull com el pare Claret va acompanyar la seva mare i la seva família els darrers dies de la vida de la mare.

Finalment, el tercer estudi està fet conjuntament pels tres germans Sidera i Plana i se centra en la figura del seu oncle, el màrtir claretià Lluís Plana i Rebugent. Plana és un dels estudiants del seminari de Cervera que va ser assassinat el 1936, que serà beatificat el proper 21 d’octubre.  Amb aquest estudi passa a ser un dels màrtirs claretians amb una biografia més ben documentada.  

El pare Carlos Sánchez ha explicat que amb el llibre es vol agrair "l'acollida, la saviesa, la generositat i la passió missionera" que el pare Sidera sempre ha regalat als qui acudien a ell per ampliar els seus coneixements sobre el Pare Claret i la Congregació Claretiana. En nombroses visites per tot Catalunya, el pare Sidera també ha demostrat el seu profund coneixement de les poblacions i llocs significatiu de la vida del pare Claret. El títol del llibre fa referència al que el pare Sidera n'ha estat un exemple durant la seva vida: "Enamoreu-vos del Crist -i del pare Claret- i fareu coses més grans".

 Coincidint amb aquest aniversari el CESC ha obert un nou apartat en el seu web que recull, digitalitzats, tots els exemplars de la publicació “Arxiu Claret-Vic” amb nombrosos estudis del pare Joan Sidera.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.