Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Lleida) La parròquia de Sant Joan Baptista, de Lleida, ha culminat la celebració dels Tres Aniversaris (2018-2020) amb la publicació d’un llibre commemoratiu 'Sant Joan, dos temples parroquials', que ha estat presentat per Joan Josep Busqueta, vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida.

L’acte ha comptat amb l’assistència del bisbe Salvador Giménez; els rectors de la parròquia, Jaume Pons i Joan Ramon Ezquerra; el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín; el diputat Ferran Accensi; les regidores Begoña Iglesias i Maria Burrel; representants institucionals, membres del Consell de pastoral de Sant Joan, feligresos i amics de les parròquies de la Unitat Pastoral Mare de Déu del Carme i Sant Joan i, especialment, molts dels divuit autors del llibre: Joan J. Busqueta, Francesc Fité, Jordi Bolòs, Joaquín Recasens, Alexa Trilla, Josep Barahona, Joan-Ramon González, Alberto Velasco, Joan Yeguas, Carme Berlabé, Rosa M. Martín, Jordi Curcó, Joan Bellmunt, Anna Esteve, Joan Ramon Ezquerra, Joan Gaya, Manuel Lladonosa, Anna M. Gaya. L'acte s'ha celebrat a la mateixa parròquia de Sant Joan Baptista aquest dijous 22 de juliol.

El conductor de l’acte ha estat el periodista, feligrès i col·laborador de Sant Joan, Cosme García. En representació del Consell parroquial, Isabel Clavera ha fet una salutació de benvinguda “a un acte amb dues cares: una que mira al passat que es commemora i, l’altra, que mira al futur amb esperança i compromís”.

Busqueta ha tingut un record especial per Joan Mora, que va morir just abans d’iniciar-se aquest projecte, del qual n’ha valorat la idea i la seva coordinació. Ha fet memòria dels aniversaris de la parròquia, celebrats en aquests darrers tres anys, documentada des del 29 d’abril de 1168, quan el bisbe Guillem Pere de Ravidats procedia a la divisió parroquial de la ciutat, un marc organitzatiu espiritual i social esdevingut fonament de la vida associativa de la ciutat. Des d’aquells temps, ha afegit citant Josep Lladonosa (1961), “al redós de la parròquia creixerien les institucions ciutadanes, naixerien les tradicions més venerades i, ensems, giraria tota la vida de la urbs.”

En fer la contextualització de la miscel·lània que presentava, Busqueta ha fet un repàs dels articles que integren el llibre, fets per divuit especialistes, de tot un conjunt de temes que, amb diversitat d’aportacions i d’enfocaments, ens mostren la riquesa històrica de l’antiga i moderna parròquia de Sant Joan: l’espai urbà, la història i la fàbrica dels temples, i la seva restauració, el llegat artístic, amb una dedicació especial al món de l’escultura i la pintura, els ornaments, la vinculació a la vida institucional i cultural de la ciutat, la tradició i les llegendes, el rectorologi, el fons sagramental, els màrtirs, la Schola Cantorum, l’escola parroquial, el Moviment apostòlic... I ha destacat que “sense perdre la importància de l’espiritualitat i la vida parroquial i l’aportació del cristianisme a la societat lleidatana de l’època, el llibre és crític sobre diferents aspectes que s’han convertit en tòpics de la historiografia i cal anar revisant d’acord amb la investigació històrica, artística, sociològica, arqueològica”. Per això ha subratllat que “la miscel·lània és una porta oberta que convida a continuar treballant amb nous estudis que omplin alguns dels interrogants que es plantegen” i en la necessitat d’insistir en la recerca “per seguir les petjades documentals, artístiques i arqueològiques... perquè la història de la parròquia de Sant Joan s’ho mereix”, i ha animat vivament a llegir el llibre.

La intervenció del doctor Manuel Lladonosa, coautor del llibre, que no s’ha pogut fer present per un problema de salut, ha estat llegida per Anna Maria Gaya. Centrada en el Moviment Apostòlic de Sant Joan, precursor d'aires renovadors del proper Concili Vaticà II, que va tenir una vida esplendorosa als anys cinquanta del segle XX i va prosseguir als seixanta. Encapçalat pel jesuïta pare Ricardo Lombardi seguint la crida del papa Pius XII a la renovació de la vida cristiana sota el lema “Per un món millor”, fou impulsat pel vicari Mossèn Josep Roig, amb el recolzament del rector Ramon Macarulla i el suport decidit d'un grup de laiques i laics de la parròquia. A banda de suprimir els aranzels parroquials, el Moviment centrà la seva atenció social al barri del Canyeret, de composició popular i de persones que vivien en la pobresa, i en l'examen crític de les condicions econòmiques i socials que provocaven la pobresa. Així esdevingué “tot un exemple del seguiment del ritme de l'Església universal i de creativitat local.”

Ezquerra, rector de Sant Joan i impulsor de la commemoració dels Aniversaris, ha posat en relleu que la parròquia més petita de Lleida en habitants i extensió actualment, abans era la més gran i és mare que ha infantat altres parròquies: Sant Pere, la Sagrada Família, Santa Teresa Jornet, Sant Josep Obrer i Sant Agustí. També ha recordat amb afecte els darrers mossens que li han donat vida: Ramon Macarulla, Josep Agustí, Ramon Freixes i Joan Mora. I ha expressat un gran desig: “Tant de bo que els mossens que servim la parròquia avui sapiguem prendre la torxa que tan alta ens han deixat.”

Jaume Pons, com a rector moderador de la parròquia, ha posat l’accent en el procés de construcció del temple, lent i dificultós, així com també del llibre, que ha tingut les seves vicissituds. Tot referint-se a la definició bíblica de l’home com un ésser que creix i sempre pot arribar a més malgrat no assoleixi la perfecció, ha ressaltat que “els aniversaris ens fan pensar en tots els que ens han precedit i continuar caminant i progressant sense que mai ens falti l’ànima que dona vida a les nostres obres.”

A continuació, Anna Maria Gaya ha presentat un audiovisual explicatiu de la commemoració d’aquests tres darrers anys, emmarcada en la història de la parròquia i els seus dos temples, i enllaçant-la amb el temps actual i la miscel·lània que ha coordinat: “Re-cordar vol dir donar de nou al cor allò que ja ha passat, però que als ulls de Déu pot il·luminar-lo i donar-li un sentit nou.

L’acte també ha comptat amb una representació de la FECOLL (Federació de Colles de l’Aplec del Cargol) que ha volgut fer el seu homenatge particular a la parròquia de Sant Joan dedicant-li el disseny d’una xapa de cava. El seu gerent, Jesús Bometón, ha fet una simpàtica presentació de la xapa que les circumstàncies de la pandèmia han impedit encapsular i que s’ha posat a disposició de col·leccionistes i de tots els presents animant a adquirir-la al preu simbòlic d’un euro.

Ha tancat l’acte el bisbe Salvador posant en valor “les persones que han format una comunitat viva parroquial des del temps de la construcció fins ara, estretament vinculada a la diòcesi” i, també, ha agraït i beneit “els que han fet possible el temple, la celebració dels aniversaris i el llibre”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.