Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Coincidència en les quatre intervencions. Dissabte al vespre, abans de la vetlla de Santa Maria, es va inaugurar una mostra dedicada al bisbe Carrera a Montserrat. El president de la Generalitat, Artur Mas; l’abat de Montserrat, Josep M. Soler; l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; i el president Jordi Pujol. Tots van coincidir en parlar de Joan Carrera com un bisbe a l’estil del papa Francesc.

Carrera va tenir una constant relació amb Montserrat que ha portat als responsables del Memorial Bisbe Carrera traslladar la mostra al santuari coincidint amb el 60è aniversari de l’ordenació sacerdotal davant la Moreneta.

El president Pujol va destacar la seva amistat amb Joan Carrera des de 1959 i en qui sempre va trobar una preocupació conjunta pels temes socials, culturals i eclesials, i sobretot, “per encaixar la immigració d’una manera positiva per a tothom”. També va lloar la seva “línia constant” i coherència “en un moment en què les postures centrades no eren fàcils”.

L’abat Soler va explicar com “hi havia una simbiosi molt gran entre el bisbe Carrera i el nostre monestir que va fer bé a l’Església i al país”. I va reconèixer sobretot com “va viure intensament el compromís social que demanava l’Evangeli i el Concili Vaticà II”, que també es traduïa en “un estil de vida proper a la gent, i una actitud de diàleg”. “Va ser realment un pastor a l’estil del papa Francesc”, va concloure.

En la seva intervenció, l’arquebisbe Jaume Pujol va revelar una constant relació amb el bisbe auxiliar de Barcelona del que “vaig aprendre molt”. Va parlar d’unes “intervencions sempre clares, enraonades, amb mirada ampla, i molt tocant de peus a terra” en les reunions dels bisbes. I l’arquebisbe de Tarragona va afegir que “li vaig demanar consell moltes vegades sobre qüestions delicades a l’arxidiòcesi o la Tarraconense”.

L’arquebisbe també va reconèixer la seva participació decisiva en la redacció de documents episcopals com “el famós i plenament vigent Arrels Cristianes de Catalunya” i després ja com a bisbe en les notes sobre les eleccions del Parlament de Catalunya o sobre l’Estatut i més encara en la pastoral “Creure en l’Evangeli i anunciar-lo en nou ardor”. Finalment es va referir a Carrera com a “bisbe i amic, al qual jo encomano molt especialment aquest moment històric del nostre país”.

Va tancar l’acte el president Artur Mas que va destacar la importància de recordar la figura de Carrera i el va descriure com “una bona persona, un home bo, senzill, de tracte afable, proper, planer, pedagògic, prudent, savi, generós i valent”. També va reivindicar la vigència dels seus escrits i la seva capacitat per “crear ponts dins del país”. Finalment, el president de la Generalitat va considerar que Carrera avui estaria en plena sintonia “amb la mobilització intensa, pacífica, plural, radicalment democràtica i popular de la societat catalana”.

En l’acte d’inauguració, en una sala plena de gom a gom, també hi van assistir l’abat emèrit Sebastià Bardolet i el conseller Anton Maria Espadaler. La Capella de Música de Santa Maria del Pi va interpretar dues peces en obrir i tancar l’acte.

Maria camina amb nosaltres

El president Mas i la resta de representants institucionals present a l’acte van compartir el sopar amb la comunitat monàstica, i després es van afegir a la celebració de la Vetlla de Santa Maria, en la que també hi va assistir el conseller Francesc Homs. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, també va concelebrar en la vetlla i en la missa conventual del diumenge.

En la vetlla, l’arquebisbe Jaume Pujol va remarcar el paper primordial que el papa Francesc atorga als santuaris marians com Montserrat. Va recomanar als fidels que omplien la basílica una lectura a fons de l’Evangelii Gaudium, on el papa Francesc descriu la Mare de Déu “com una veritable mare, camina amb nosaltres, lluita amb nosaltres, i vessa incessantment la proximitat de l'amor de Déu” i que en les diverses advocacions “comparteix les històries de cada poble que ha rebut l'Evangeli, i entra a formar part de la seva identitat històrica”.

L’arquebisbe de Tarragona va reclamar “l”Església oberta” que proposa el papa Francesc, amb “una nova actitud pastoral, una església que sense renunciar a la veritat mai no condemni a ningú”. “L’Església pot tenir enemics, però ella no pot ser enemiga de ningú” va afirmar per convidar a tothom a “descobrir la dolcesa d’anunciar l’Evangeli” ja que “ningú no està dispensat de donar el testimoni del Crist”. Per Pujol, “el nostre país necessita el testimoni positiu dels cristians” i dins d’aquest testimoni també va fer una crida a discernir la vocació a la vida religiosa i monàstica.

En l’homilia també va recordar les recents beatificacions a Tarragona entre els quals hi havia un grup de monjos de Montserrat. Alhora, va agrair el testimoni de vida monàstica i el servei al país que ofereix l’abadia benedictina.

Tant l’arquebisbe Pujol, com l’abat Soler durant la vetlla i en la missa del dia de la Mare de Déu de Montserrat, van recordar la relació dels nous papes canonitzats aquest diumenge amb la Moreneta.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.