Vés al contingut
Catalunya Religió
casp-escola-jesuites
Fotografia: Google Street View.

Jesuïtes D’acord amb el compromís anunciat en la roda de premsa del mes de juny, la Companyia de Jesús a Catalunya ha ultimat el treball requerit pel bufet RocaJunyent en la primera fase del procés d’investigació i valoració jurídica dels casos d’abusos a les institucions de la Companyia de Jesús a Catalunya.

Al llarg d’aquestes últimes setmanes, s’ha concretat el mètode de treball comptant amb el suport del bufet RocaJunyent, amb l’objectiu que la recopilació de la informació de cada cas, que es realitzarà a través d’entrevistes a les víctimes, inclogui en la descripció dels fets totes les circumstàncies que permetin l’anàlisi jurídica d'aquests, per part d’aquest despatx.

"Aquest treball amb el bufet RocaJunyent és una passa més que ha d’ajudar-nos a esclarir el passat, valorar jurídicament cada cas i la gestió que es va realitzar, assumir les responsabilitats que se’n derivin i determinar les accions a portar a terme", asseguren des de la Companyia de Jesús.

S’estudiaran tots els casos ocorreguts a les institucions de la Companyia de Jesús a Catalunya, siguin religiosos jesuïtes o laics

Les entrevistes seran realitzades per un equip de tres persones que no tenen vinculació amb la Companyia de Jesús. Es tracta d’una dona i dos homes, que tenen experiència en el camp legal i de la mediació, alguns d’ells en l’àmbit dels abusos. La Companyia de Jesús prestarà el suport necessari per a la realització de les entrevistes, que s’iniciaran el mes de setembre. Tindran com a objecte conèixer els fets, tenint en compte el qüestionari i les indicacions que han definit els juristes de RocaJunyent, i que serviran per guiar el treball dels entrevistadors/es.

A més de les víctimes es recollirà també el testimoni d’altres persones que hagin pogut conèixer alguna situació d’abús i vulguin aportar informació, així com de persones a les que es sol·licitarà col·laboració per haver estat a la institució en el moment en què es van produir els abusos. En aquest sentit s’ha volgut emfatitzar que amb aquest procés s’obre una investigació amb ànim de conèixer i revisar els fets que puguin haver succeït i, d’acord amb les indicacions de RocaJunyent, s’ha procedit a enviar una comunicació a responsables d’institucions recordant la petició de comunicació de qualsevol informació referent a possibles casos d’abusos.

Les entrevistes amb els testimonis seran realitzades per un equip de tres persones que no tenen vinculació amb els jesuïtes

D’altra banda, s’ha començat a contactar amb les víctimes que prèviament ja s’han adreçat a la Companyia de Jesús, per sol·licitar la seva col·laboració en aquest procés, accedint a ser entrevistats i/o autoritzant que la informació que van facilitar en el seu moment pugui ser traslladada al bufet RocaJunyent. S’anirà contactant progressivament amb les víctimes a mesura que es vagin realitzant les entrevistes.

Per a aquelles persones que no s’han dirigit a la Companyia de Jesús, però sí que han denunciat el seu cas a través d’altres institucions, se’ls traslladarà aquesta petició de col·laboració, sol·licitant la mediació de les institucions amb les quals van contactar. Des de la Companyia recorden, una vegada més, que aquelles persones que no ho hagin fet, però vulguin comunicar qualsevol denúncia o informació relativa a un cas d’abusos ho poden fer a través del correu proteccion@jesuitas.es. També recorden que, si ho prefereixen, poden acudir a l’Associació per a la Mediació, l’Encontre i l’Escolta.

A més de les entrevistes, la Companyia de Jesús posa a disposició del bufet RocaJunyent tota la documentació de la qual disposa sobre cada cas, així com tota la informació que el bufet demani per poder realitzar la valoració jurídica.

S’estudiaran tots els casos ocorreguts a les institucions de la Companyia de Jesús a Catalunya, amb independència que els abusos fossin comesos per religiosos jesuïtes o per laics.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.