Vés al contingut
Catalunya Religió dt. 5/03/2019

(Jordi Llisterri-CR) Els jesuïtes han explicat la seva actuació davant d’una denúncia per abusos contra dos religiosos de la Companyia de Jesús que s’han publicat aquest dimarts. El cas afectaria a dos capellans durant els anys 80 a l’escola dels Jesuïtes de Sarrià. Un cas ja era conegut i va ser condemnat per la justícia civil el 1992, el del pare Lluís Tó, ja mort. L’altre cas és la primera denúncia contra el pare Pere Sala, que ara té 94 anys i està retirat.

El director general de la Fundació Jesuïtes Educació, Enric Masllorens, ha explicat en una trobada amb la premsa que van tenir la primera notícia d’aquesta acusació el 21 de febrer a través dels dos germans afectats. Quan s’ha fet públic a la premsa, el cas del pare Sala ja està en mans de la Congregació de la Doctrina de la Fe, en espera de les mesures que prengui la Santa Seu.

“Vam respondre malament en alguns casos del passat i volem fer net”. Així de clar s’ha mostrat Masllorens que també està liderant la revisió dels casos del passat que poden afectar als centres educatius de la Companyia de Jesús. També ha mostrat el compromís dels jesuïtes amb la transparència i la tolerància zero davant del abusos i, sobretot, en l’escolta i l’atenció a les víctimes, com s’ha fet en aquest cas.

El cas va ser denunciat pels afectats primer a la Companyia i després en els mitjans de comunicació. Per Masllorens, ha assegurat que són casos que han de servir “per obrir finestres i demanar perdó”. La publicacions d’aquestes notícies “és un moment dur però agraïm que ens ajudeu a fer net” ha assegurat davant la premsa. Masllorens ha evidenciat que “amb els ulls d’avui es prendrien altres decisions” i que “és molt important entendre i saber que no sempre s’ha actuat com calia”.

Com ja s’havia anunciat el desembre, quan finalitzi la revisió interna que estan realitzant els jesuïtes es faran públics els resultat. Masllorens ha avançat que s’ha detectat algun cas més però que no n’hi ha cap amb la gravetats dels que s’han conegut.

El director general de Jesuïtes Educació ha remarcat consternat que “ens afecta molt emocionalment el que ha pogut passar a les nostre escoles” i que “és molt dur”. Però alhora recorda que “el 2019 són unes escoles totalment segures” i que “no defallirem en la seguretat dels nostres alumnes”.”

En un comunicat conjunt de la Companyia de Jesús i de Jesuïtes Educació, es relaten les mesures que s’han pres i el compromís actual de les escoles:

 

Comunicat de la Companyia de Jesús i Jesuïtes Educació

Aquest dimarts apareix en diversos mitjans de comunicació la denúncia que un exalumne fa contra el pare Pere Sala Sust per presumptes abusos a dos germans, antics alumnes del col·legi de Sarrià, als anys 80.

La Companyia de Jesús i Jesuïtes Educació volem manifestar la nostra consternació i dolor per qualsevol tipus d'abusos ocorreguts en els nostres centres, o comesos per algun jesuïta.

El passat 13 de desembre, i conscients no només de la necessitat de protegir el present, sinó d'aclarir el passat, vam fer pública la decisió de començar una investigació en els centres de la Companyia de Jesús a Catalunya, investigació que anirà fent-se extensiva gradualment a tot Espanya. El cas del pare Tó ens va urgir a mirar enrere.

El nostre compromís és ferm i la nostra voluntat de respondre amb transparència també.

Davant les informacions aparegudes avui a El Periódico i a Rac1 sobre el pare Sala ens agradaria informar:

El passat 21 de febrer, i en el marc d'aquest procés d'investigació i escolta, vam tenir una primera conversa amb Jordi de la Mata, que va explicar que tant ell com el seu germà haurien estat víctimes d'abusos sexuals per part del Pare Pere Sala els anys 80, quan estudiaven al col·legi Sarrià.

Dos dies més tard vam contactar amb el seu germà, que actualment viu a Mèxic, i va confirmar la història.

Des del primer moment hem manifestat a tots dos germans la nostra acollida, suport i el desig de buscar la veritat i la justícia. També els hem insistim que els aniríem informant dels passos que es donessin.

El pare Sala té 94 anys. S'ha incoat un procediment canònic per investigar el cas. Ha estat informat de les acusacions, i davant la gravetat de les mateixes, seguim intentant aclarir el que ha passat.

Els denunciants han decidit presentar una denúncia i fer-ho avui públic. Creiem que estan en el seu dret de fer-ho així. Lamentem i comprenem si senten que el nostre procés va a poc a poc, alhora que reiterem el nostre suport i el nostre compromís contra la xacra dels abusos.

Manifestem també la nostra disposició a col·laborar amb la justícia en el que es pugui requerir de nosaltres.

Davant de les acusacions d'encobriment que s'han fet, volem aclarir que aquesta és la primera vegada que hem tingut constància d'alguna acusació semblant referida a Pere Sala. A "El Periódico" s'afirma que el director general de Jesuïtes Educació, hauria confirmat a tots dos germans que consten altres queixes sobre aquest jesuïta i que va estar temporalment apartat de la docència. Aquesta informació no és certa. Fins al moment no hem trobat ni en arxius, ni en converses amb els qui llavors tenien responsabilitats a l'escola, acusacions contra el jesuïta. Fins que els germans Mata es van posar en contacte amb nosaltres no teníem sospita o alerta d'abusos o conductes impròpies per part del religiós.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.