Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Lleida) Catalonia Sacra proposa pel dissabte 18 de setembre un itinerari matinal per conèixer dos elements destacats del patrimoni religiós del Segrià: el monestir de Nostra Senyora dels Àngels d'Avinganya i l'església paleocristiana de Bovalar. L'arqueòleg, Joan Ramon González Pérez, serà l'encarregat de conduir aquesta activitat matinal sobre dues joies patrimonials, situades entorn del Segre. Aquesta activitat, proposada pel bisbat de Lleida dins de la programació cultural 2021 de Catalonia Sacra, començarà a les 10 del matí. L'itinerari s farà seguint els protocols anti-Covid-19 i per participar cal fer reserva prèvia de plaça.

El conjunt monàstic d'Avinganya va ser el primer establiment trinitari en terres hispàniques, fundat per Joan de Mata el 1201. Té dues parts ben diferenciades: l'àrea religiosa, formada pel temple i el campanar del més pur estil gòtic i l'àrea residencial de la comunitat religiosa, amb el claustre i les edificacions, on hi ha encara en peu un parament gòtic i probablement les restes de la primera torre islàmica.

A pocs quilòmetres del monestir, hi ha el jaciment arqueològic de Bovalar que comprèn un temple cristià, segurament de finals del segle IV. Aquest va ser descobert l'any 1943, però la seva excavació no es va iniciar fins al 1968.

Una quarantena d'activitats per donar a conèixer el patrimoni cultural de l'Església

Una quarantena de visites, conferències i tallers conformen l'agenda d'activitats de 2021 de Catalonia Sacra. Entre març i novembre, 19 comarques del Principat i una del País Valencià acullen una nova edició d'aquesta programació d'activitats única que vol donar a conèixer el patrimoni cultural de l'Església i que és fruit del treball en xarxa dels bisbats amb seu a Catalunya.

La programació manté, tot i el context de pandèmia, el nombre d'activitats programades en anys anteriors i recupera algunes de les que es van haver de suspendre l'any passat a causa de la Covid-19. Les activitats proposades es fixen tant en les grans catedrals com en les petites esglésies, en conjunts arquitectònics o en petites obres mestres.

La programació completa i les inscripcions es poden fer a www.catalonisacra.cat/agenda. La celebració de les activitats queda supeditada a les restriccions que puguin decretar les autoritats per frenar la pandèmia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.